C19 A20 sadrži crteže deset kosovskih umetnika i umetnica različitih generacija i kulturnog porekla. Knjiga je rasla u granicama doma. U početnoj fazi nastanka ove knjige, umetnici su podelili svoje priče usmeno. Intervjui su vođeni na daljinu, što je zahtevalo fleksibilnost i prilagodljivost kako bi se stvorili prostori poverenja između osobe koja vodi intervju i naratora, u kojima se pripovedanje odvija na najbolji mogući način.

Utvrdivši centralne teme lockdown—a, umetnici su dostavili crteže na osnovu priča koje su podelili. Umetnici su 2020. godine kreativno odgovorili na COVID—19, pa otuda i naslov C19 A20, nalik kriptičnom kodu, podacima za dešifrovanje i mirenje. Crteži su snimci intimnih trenutaka, ali ih takođe treba čitati kao istorijski informativne dokumente koji opisuju izazove sa kojima se suočavaju i prevazilaze, kao i naučene lekcije.

Započni Izložbu

„Zatvaranje ljudi i odlazak do prodavnice kako bi kupili stvari za porodicu dali su osećaj kao u nekom drugom životu. Kao osoba koja je pre dvadeset godina doživela rat, zatvaranje me je podsetilo na bliskost koja se sticajem okolnosti dogodila između članova porodice. Oduvek smo se okupljali i odlučivali, razgovarali, sedeli, šalili se kao način da se to teško vreme prevaziđe. Međutim, pandemija je nešto drugo, sama činjenica da niste u mogućnosti da se sastajete sa drugim članovima porodice koji su u širem krugu, neophodnost fizičkog distanciranja.“

Nevidljivi neprijatelj od Artana Hajrulahija

Započni Izložbu

„Odlučio sam da napravim crtež sa unutrašnjim prostorima, mnoge stvari koje na neki način imaju perspektivu. To je započelo pre ovog zatvaranja, ali tokom procesa koji je trajao otprilike tri, četiri meseca, taj crtež je napravljena u potpunosti s različitim unutrašnjim prostorima ljudi koji su bili međusobno zatvoreni.

Mene je oduvek mrzelo da komuniciram direktno kroz crtež. U stvari, dogodilo mi se da prvo crtam, a posle dva dana sam video sebe kako radim na tome. Mislim, to se pre dogodilo i s ovim radovima unutrašnjeg prostora, započeo sam jer su me zanimali unutrašnji prostori, zanimale su me perspektive, ali sada sam počeo da živim u tim unutrašnjim prostorima, nikada nisam želeo da se povežem sa trenutnom situacijom, ali se definitivno povezalo.“

Započni Izložbu

„Kada sam izašla da snimam, ova praznina grada bez ljudi bilo je dominantno prisustvo, ali u isto vreme vrlo, vrlo pusto, tamo gde više ništa nije ostalo, neka vrsta postapokaliptičnog sveta. Sve je tu, nije uništeno, sve stoji zaleđeno u vremenu. To je vrlo čudno. Najduži period života provela sam u Prištini i poznajem urbani haos u kojem živimo, Priština je pomalo nezamisliva.“

Grad zaleđen u vremenu od Doruntine Kastratije

Započni Izložbu

„U političkoj sferi se dobro sećam kada se dogodio ovaj pad Kurtijeve vlade. Pio sam čaj i osećao sam se nekako, ne znam, kao da nije preostalo ništa drugo, samo da stavim čaj na glavu i zavežem ruke. Videlo se da je to bio brod koji će udariti santu leda, ali problem je bio što nije bilo vremena, nije bilo ni mesta za okretanje kormila kako bi promenili kurs, nije više bilo! To se videlo, ali bilo je tragično i tu sam tragediju video na horizontu. Kao građanin, nisi imao šta da uradiš, ali to je na neki način najbolje objasnilo ovu pohlepu i politiku.“

Sve je već ovde od Dritona Seljmanija

Započni Izložbu

„U ovom dijalogu, želim da pronađem neku nadu unutra. Jedva mogu da tražim tu nadu. Istražujem to, tražim, tražim, tražim sve vreme, ali neću da dozvolim sebi da padnem, jer vidim da je to globalna depresija.“

Način umetnice od Fitore Beriše

Započni Izložbu

„Na crtežu pokušavam da vizuelno dovedem različite elemente u prostor koji postaje soba, čak i sada tokom zatvaranja već je išao s određenim nivoom meta, meta… Ja sam bio zatvoren, svi su bili zatvoreni, ali svaki posao koji sam radio izgledao je kao da sam toliko emocionalno povezan sa situacijom da još uvek proizvodim sobne radove. U ove sobe su dodati elementi, ali ja sam nastavio tim istim tokom u kojem sam bio.“

Postati studijski umetnik od Meritona Maljokija

Započni Izložbu

„U naselju ‘Kolonija’ ima oko dvesta kuća, a opština Đakovica je pružila pomoć za samo dvadeset, ta pomoć bila je samo vreća brašna. Dakle, nije bilo neke velike pomoći. Kad odete u to naselje, morate imati sve za sve, a ne samo za nekoga. Treba pripremiti dve stotine paketa, jer ne možeš nekome da pomogneš, a drugom ne, jer se stvara vrlo teška situacija.

Dok sam ovo vreme koristila da pomažem drugima i ignorisala sebe, naravno da se ne kajem. Imala sam volju za radom. Za one koji su imali vremena, bez obzira da li su umetnici, bio je sjajan trenutak da se vrate i razmisle više o sebi i onome što žele da rade u budućnosti nakon pandemije.“

Svi se plaše nepoznatog. Virus je još uvek nepoznat od Mirjete Ćehaje

Započni Izložbu

„Snovi me obično nadahnjuju jer su mnogo dublji odraz svakodnevnog života. U to vreme sam sanjala fakultetske prostorije, ali su bile drugačije, videla sam vrlo dugačke hodnike, videla sam ljude koje nisam dugo videla. Videla sam lik sa crnom rukom i to mi je ostalo. Od tog perioda počela sam da crtam figuru sa crnom rukom, i sada je to i dalje deo crteža. Sanjala sam ormare, hodnike. Moji motivi su se obično ponavljali. Primetila sam da su u mojim snovima enterijeri počeli da se dosta razvijaju.“

Panika. Panika. Panika. od Renea Begolija

Započni Izložbu

„Ovo nije frontalni rat kakav smo nekada imali, već psihološki rat, rat za pronalaženje istine o tome ko ste i ko smo, i za ponovno pokretanje, nadajući se nečemu mnogo boljem. Ovo je karantin 2020. Kada se za petnaest, dvadeset godina setimo ove godine, činiće nam se kao nešto zanimljivo, ovo zatvaranje i ovo stvaranje i ovaj svet u našem domu. Imamo celu zemaljsku kuglu virtuelno i radimo virtuelno, virtuelno razmišljamo i trudimo se da živimo u ovom zatvaranju.“

Oko sada gleda drugačije od Zake Preljvuke

Započni Izložbu

„Teme kojima se bavim su uglavnom iz života. Gledanje na stvari na neki pozitivan način. Moji radovi su uglavnom optimistični, i ovaj moj rad sad ne može da bude optimističan u toj meri kakav je bio ranije, upravo iz razloga što je svakodnevnica takva kakva jeste. Suštinski, nisam ja promenio svoj život, nego je ova situacija, pandemija promenila, promenila je teme života na koje radim.“

Slobodu koju sam imao, sada je imam manje odDejana Kitića

Započni Izložbu