NOVA PUBLIKACIJA: Bekstvo

Publikacija “Bekstvo” fokusira se na priču o Martinu Čuniju i Muhameru Šabaniju, dvojici bivših političkih zatvorenika u Jugoslaviji. Prvi korak ka ovoj publikaciji bilo je vođenje intervjua usmene istorije. Od Martina Čunija smo saznali za njegov pokušaj bekstva iz Pritvorskog centra u Prištini, inače poznatog kao Prištinski zatvor. Ova priča nas je dovela u kontakt sa Muhamerom Šabanijem. Njih dvoje su radili zajedno sedam meseci na stvaranju puta koji bi vodio van zatvora. U nedostatku tekstualnih i vizuelnih izvora, smatrali smo da zajedničko iskustvo Čunija i Šabanija bude preneto kroz publikaciju koja se oslanja na njihovo iskustvo i pamćenje. U saradnji sa sagovornicima, intervjui su obrađeni u narative iz prvog lica. Narativ o bekstvu ne samo da nudi dve perspektive na isti događaj, već ima i dva izuzetno različita kraja: Čuni je uhvaćen, dok je Šabani pobegao.

Uređeno od Eremire Krasnići

132 stranica, 16 crno-belih fotografija