Biseduam me 15 njerëz me prapavi, gjini dhe moshë të ndryshme rreth asaj se si ata e kujtojnë Ditën e Pavarësisë. Disa e kujtuan kënaqësinë e festës në temperaturë nën zero, si e tëra kishte pasur ndjesi sureale, përderisa të tjerët folën për ndjenjën e frikës se çfarë do të mund t’u ndodhte komuniteteve të tyre pasi që nuk ishin shqiptar. Shumë prej tyre u konfrontuan me emocione të ndërlikuara, njikohësisht të pikëllimit dhe lumturisë pasi që pavarësia kishte ardhur me një çmim të lartë në njerëz. Një tjetër na tregoi që jo secili iu kënaq asaj dite pasi që veriu i Kosovës, de facto, mbeti i ndarë.

Projekti është bashkëpunim në mes të Prishtina Insight dhe Oral History Initiative

Saranda Bogujevci

Artiste vizuele

Saranda Bogujevci (1986), Anëtare e Parlamentit, Podujevë

Petrit Bejdoni

Punëtor social

Petrit Bejdoni (1988), punëtor social, Gjakovë

Nita Salihu Hoxha

Dizajnere Grafike

Nita Salihu Hoxha (1984), dizajnere grafike, Prishtinë

Jelena Bjelica

Gazetare

Jelena Bjelica (1978), gazetare, Beograd

Fatlum Kryeziu

Student

Fatlum Kryeziu (1996), student, Prizren

Shqipdona Ademi

Studente

Shqipdona Ademi (1996), studente, Skenderaj

Dardan Hoti

Gazetar dhe aktivist i të drejtave të njeriut

Dardan Hoti (1989), gazetar dhe aktivist i të drejtave të njeriut, Krushë e Madhe

Hana Bajrami

Nëpunëse civile

Hana Bajrami (1987), nëpunëse civile, Prishtinë

Ebru Suleyman

Konsulente

Ebru Süleyman (1990), konsulente, Prishtinë

Bardh Salihu

Projekt menaxher

Bardh Salihu (1986), projekt menaxher, Prishtinë

Atdhe Mulla

Fotograf

Atdhe Mulla (1983), fotograf, Prishtinë

Adrian Bytyqi

Shkencëtar politik

Adrian Bytyqi (1992), shkencëtar politik, Prizren

Valdete Idrizi

Aktiviste e shoqërisë civile

Valdete Idrizi (1973), aktiviste e shoqërisë civile, Mitrovicë

Abdyl Gashi

Edukator

Abdyl Gashi (1944), edukator, Prishtinë

Milica Andric

Aktiviste e shoqërisë civile

Milica Andric (1992), aktiviste e shoqërisë civile, Zubin Potok