Igbale Novosela Mehmeti

Priština | Date: 13. januara, 2022.god | Duration: 120 minuta

Bilo je letnje vreme i obično se išlo na more. Nas nije bilo briga za more, brinuli smo se o problemu sa braćom. Koji je u zatvoru, kome treba spremiti paket, gde je… Ponela sam dve velike torbe. Mislim da su tada bili u zatvoru oboje i Seljatin i Sabri. Sa dve velike torbe [otišla sam] pravo tamo. I zateknem u gradu, na trgu [jednu drugaricu], kaže: ‘Gde ideš?’ Zatvor je bio gde je i danas. Mi smo iz Dodone obično išli… Imali smo prava dva put nedeljno, prvo dva put nedeljno, onda jednom nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, da im odnesemo stvari. A kad smo imali posetu svake druge nedelje, odneli smo im i hranu.

Ja sa dve torbe u ruci, idem, kaže: ‘O Igbala, šta radiš?’ Rekoh: ‘Evo bogami, ti?’ ‘Ideš na letovanje?’ Rekoh: ‘Da’. ‘Ima lepo da se provedeš’. Rekoh: ‘Da, da, kamo sreće da se i ti provedeš kao ja’, znaš. Ona nije dobro shvatila. Ja sam išla u zatvor da odnesem pakete. […] Inače, porodica je bila naš problem, mala deca, snajke bez muževa. Dakle, naš problem tada nije bio da idemo na more ili tako nešto.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (Kamera)

Igbale Novosela Mehmeti je rođena 1951. godine u Vučitrnu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini. 1971. godine se zaposlila u Preduzeću magistralnih i regionalnih puteva Kosova, gde je radila do 1989. Posle rata se vratila na posao i konačno ga napustila 2002. Jedno vreme je gđa. Novosela Mehmeti, takođe radila kao menadžer prodaje u građevinskom preduzeću “Dardania”. Sada je u penziji i živi sa porodicom u Prištini.