Münir Curi

Prishtinë | Date: 7 prill, 2019 | Duration: 65 minuta

Baba im me të vërtet e ka pëlqyer muzikën klasike turke, përderisa ai e dëgjonte atë çdo ditë në radio, shkathtësitë e tij përparonin dhe kështu filloi t’i bie banxhos. Pas mandolinës, ata ia blenë banxhon dhe ai filloi me të ta përcillte radion, ai nuk kishte muzikant profesionist. Notat muzikore dhe të tjerat i mësoi duke i rënë banxhos dhe ashtu përparoi. Pra, në ato kohëra po themeloheshin shoqatat, shoqatat kulturore […]

Babai im këndonte, ishte mjeshtër i tingullit, kishte një zë të mrekullueshëm, me të vërtetë shumë të mirë. Dhe përderisa i dëgjonte këngët në radio, ai dëfrehej dhe mësonte nga to. Pra, përderisa bënte muzikë në përcjellje të radios, ai shumë shpejt u bë i famshëm në këto anë. “Oh, është një Rasim, Rasim, mbiemrin e ka Rusut, por kush është Rasimi? Rasimi është djali i Salihut. Rasimi, djali i Salih berberit, Salih ustahut, djali i Salihut”. Rasim, dhe Rasimi i Salihut, ashtu filluan ta quajnë, Rasim Salih. […]

Atëherë kishte më shumë turq që jetonin në Kosovë, fatkeqsisht shumë prej tyre migruan. Në atë kohë Këshilli [Ekzekutiv] kishte marrë vendim që Rasim Salih do të shpërngulej në Prishtinë dhe do të themelonte orkestrën. Grupi i tij i miqëve, të gjithë dëshironin që ai të shpërngulej në Prishtinë. Po, jo, po, jo, dhe vendimi final ishte që në vitin ‘51, babai im u shpërngul atje për të themeluar orkestrën”

Ebru Süleyman (Intervistuesja), Donjeta Berisha (Kamera)

Münir Curi u lind në vitin 1949 në Mitrovicë Në vitin 1951, fmailja e tij u bartë në Prishtinë për shkak të punës së re të të atit, Rasim Salihu, i cili ishte pjesë i orkestrës së Radio Prishtinës. Z. Curi është rritur i rrethuar me muzikë dhe muzicientë dhe qe dëshmitar i themelimit dhe rritjes së radios lokale. Meqenëse parapëlqente fizikën, Z. Curri kishte zgjedhur të vijonte mësimet në Shkollën e Lartë Teknike, që e përgadiste atë për mjeshtërimin e televizioneve. Më vonë, ai filloi të punojë në fabrikën e pajisjeve elektrike “Energo-Invest” si drejtor i repartit të servisimit dhe administrimit deri në vitin 2003 kur dhe fabrika u privatizua. Sot, ai është pensionuar dhe jeton me familje në Prishtinë.