Mark Baskin

Prishtinë | Date: 28 dhe 29 shkurt, 2020 | Duration: 178 minuta

Përmenda Sérgio Vieira de Mello, ai ishte zyrtari i KB i cili u vra në Irak në vitin 2003. Dhe Sérgio ishte drejtues i çështjeve civile që nga kohërat e vjetra, dhe unë bashkëpunoja ngushtë me të në Gorazhdë. […] Dhe unë… ai e dinte që unë kisha njohuri mbi Kosovën. Dhe ai erdhi në [Kosovë], ai ishte emëruar Përfaqësues Special i Përkohshëm i Sekretarit Gjeneral. Ai përpiqej të krijonte një ekip, dhe ishte një ekip i shkëlqyer dhe ai dëshironte që unë të isha në ekip. […] Shkova ditën e nesërme, takova Sérgion dhe të tjerët. Dhe ai më dërgoi në Prizren, mua dhe disa njerëz të tjerë pjesë të misionit.

[…] raportohej që Prizreni ishte shkatërruar apo që kishte pasur shumë bombardime aty. Kishte pasur në vendet si Zhuri dhe Krusha e Madhe dhe Krusha e Vogël. Por në Prizren, nuk kishte pasur shumë. Gjermanët [forcat paqeruajtëse] ishin aty tanimë. Ishin shumë gazetarë që i kam njohur nga kohët e vjetra, gazetarë amerikan. Roy Gutman, ishte ai që i zbuloi kampet në Bosnje në vitin 1992. Roy ishte aty. […]

Dhe asokohe ishte shumë anarki. Dhe njerëzit po vinin, dhe KB ose… mendoj që ishte KB që e lajmëroi këtë, por nuk e di… u munduam shumë të krijojmë një situatë ku refugjatët nuk do të ktheheshin për një muaj ose dy deri sa të i zgjidhnim disa gjëra, e di, derisa të vendoseshim pak. Ata, sigurisht, u kthyen menjëhere. Deri sa unë po hyja, po i shihnim këto kolona, supozoj, të Serbëve duke shkuar. Kishte shqiptarë që vinin nga Kukësi dhe Shkupi. Dhe… dhe ditët e para ishin shumë, shumë të vështira.

Erëmirë Krasniqi (Intervistuesja), Chester Eng (Marrës i shënimeve), Renea Begolli (Kamera)

Mark Baskin është lindur në vitin 1952 në Detroit, Miçigan, të SHBA-ve. Ai ka një përvojë të gjerë në administrimin e konfliktit dhe pas-konfliktit, proceseve të paqes, sundimit të ligjit, fuqizimit të legjislacionit, qeverisjes dhe administrimit lokal, dhe demokratizimit. Ai punoi për misionet paqeruajtëse të Kombeve të Bashkuara në Kroaci, Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kosovë në vitet e ‘90-ta. AI ishte drejtues i hulumtimit në Qendrën Paqeruajtëse Pearson në Kanada, dhe ka këshilluar për Kombet e Bashkuara, Bankën Botërore, Qeverinë Kanadeze, USAID, dhe të tjerë. Aktualisht, ai është ligjerues në RIT Kosova dhe ligjeron Politikën dhe Politikat Publike.