Šerafedin Beriša

Priština | Date: 5. maja 2022. | Duration: 115 minuta

Baka je najteže podnela, onda i majka. Otac dobro, dobro je podneo. I supruga, kako sam isčekivao, mnogo je dobro podnela. Čak kad su me osudili na pet godina, rekla je: ‘Laknulo mi je kad su rekli da su te osudili na pet godina’. Rekao sam: ‘Zašto?’ Rekla je: ‘Ja sam mislila da će možda da te puste’, i rekla je: ‘dali bi ti neki epitet kao da si neka izdajica’. Bilo mi je milo. […] pre nego što su me kaznili, ja sam se spremio da će da mi daju jedno deset godina. Spremio sam se do deset godina da mi ne bude problem, možda ako bi mi dali više od deset bilo bi mi teže. Kad su mi rekli pet, činilo mi se kao da su mi rekli da sam slobodan. Jer mi se nije činila kao velika kazna u poređenju sa drugim prijateljima.

Anita Susuri (Vodila intervju), Renea Begolli (Kamera)

Šerafedin Beriša je rođen 1954. godine u Prištini. Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Posle služenja vojnog roka 1980. godine radio je kao depoist u Božuru i hotelu Grand u Prištini. Zbog političkog delovanja, krajem 1981. godine je uhapšen i osuđen na tri godine zatvora. 1994. godine sa porodicom emigrira u Nemačku, gde je uključen u “Fond od tri odsto”. Nakon rata 1999. godine vratio se na posao depoiste u hotel Grand, gde je radio do privatizacije ovog preduzeća 2006. godine. Danas je g. Beriša u penziji i živi sa porodicom u Prištini.