Sazan Šita

Priština | Date: 10. januara i 23. februara 2019. godine | Duration: 153 minuta

“U to vreme je Ernest Kolići poslao trista učitelja na Kosovo. Svuda, na selima i svuda, počele su škole na albanskom jeziku. U Mitrovici, u Bedri Gjinaju, on je rođen i odrastao u Mitrovici, ali se obrazovao u Albaniji. Znate kako su tajno išli… ali jako sposoban, bio je jako sposoban čovek. Kada sam se ja upisala, ne samo ja, već ceo razred, prva stvar koju smo naučili je bila zastava. Ja sam bila upoznata sa tim, ali njegovo učenje je bilo efektivno, šta god da je rekao, ti bi upamtio. Kada smo počeli čas, rekao nam je, ‘Hajde da naučimo pesmu o zastavi.’ {Recituje}

O, crvena i crna zastavo,

sva radost i ljubav koju vijoriš,

čini da moje srce sa tobom leprša,

na poljima i livadama,

sa tobom na planinama i potocima,

Boriću se bez straha,

iako sam mlad

ja sam vojnik i reći ću,

Danas je došla sloboda,

Neka dugo živi albanska zastava.’

Kada sam otišla kući, izrecitovala sam je mom ocu, kako me je zagrlio, suze su mu tekle od radosti. Naravno.. Te školske godine, bilo je kao deset godina u jednoj. Sve što su nas naučili, predavanja su bila takva da si ih razumeo i zapamtio odmah.”

KALTRINA KRASNIQI (VODILA INTERVJU), Erëmirë Krasniqi (VODILA INTERVJU) DONJETË BERISHA (KAMERA), BESARTA BREZNICA (KAMERA)

Sazan Šita je rođena 1928. u Mitrovici. Poreklom iz Đakovice, ona i njena porodica su preselili u Mitrovicu zbog njihovog posla. Gđa Šita je završila srednju školu između Prištine i Tirane tokom italijanske okupacije 1939, i dodljena joj je stipendija za srednju školu Kraljica Majka u Tirani. Gđa Šita nije imala dugotrajnu karijeru, ali je uvek imala strast prema pozorištu i baletu. Trenutno gđa Šita živi u Prištini sa svojim sinom i unucima.