Elizabeth Gowing

Prishtina | Date: 19 nëntor, 2017 dhe 23 shkurt, 2018 | Duration: 85 minuta

Pra, quhet ‘Udhëtime në gjak e mjaltë. Të bëhesh bletar në Kosovë’. Ky [libër] tregon historinë prej kur unë kam ardhur në Kosovë për herë të parë në vitin 2006 deri më 2008 kur jemi larguar nga Kosova, kapitulli i fundit flet për kohën kur jemi larguar nga Kosova. Kur kemi menduar, e dini, Robi kishte një punë në Angli dhe mendonim se kohës sonë në Kosovë po i vinte fundi. Shumë pak kemi ditur (qeshë) se ai ishte vetëm fillimi. Por… ky libër jep një ndjesi krejt tjetër sipas mendimit tim sepse flet për atë se si është të bëhesh bletare por gjithashtu rreth të mësuarit e jo vetëm bletarisë. Por, për të mësuarit e historisë dhe traditave e ushqimeve të Kosovës. E dini, në libër ka receta për ushqimet që mund të gatuhen me mjaltë.

Është një libër shumë i ëmbël dhe lirik. Mendoj se disi flet shumë për peizazhin, periferitë, fshatrat dhe disi është një tregim dashurie për mua, e dini, rënie në dashuri me Kosovën. Dhe, po, e dini, e dua atë libër sepse me të vërtetë flet për atë, udhëtimin. Por, më kujtohet se kishte një recension që thoshte se ishte shumë jokritik ndaj Kosovës dhe mendoj se kjo është e vërtetë, po mendoj, nuk kam dashur të jem kritike por gjithashtu nuk kisha hyrë shumë thellë, nuk kisha takuar ende komunitetin në Fushë Kosovë në mënyrë që të shihja disa nga problemet dhe frustrimet. Kështu që, po, është një tregim dashurie, kur dashurohesh në dikë, nuk je kritike (qeshë).

Erëmirë Krasniqi (Intervistuesja), Donjetë Berisha (Kamera)

Elizabeth Gowing u lind më 1973 në Ely, një qytezë në Cambridgeshire në lindje të Anglisë. Zonja Gowing ka studiuar Letërsi Angleze në Universitetin e Oksfordit. Ka ardhur në Kosovë me partnerin e saj Robin më 2006. Më 2009 ata kanë themeluar The Ideas Partnership, një OJQ humanitare që adreson sfidat në lidhje me ambientin, edukimin dhe trashëgiminë kulturore si dhe mbështetë komunitetet Romë, Ashkali dhe Egjiptas në Kosovë. Zonja Gowing është autore e romaneve të panumërta. Për momentin, ajo është e bazuar në Kosovë, Shqipëri dhe Angli.