Džavit Gaši

Priština | Date: 24. februara 2021. | Duration: 120 minuta

Njegov savet je uvek bio da štitimo naše mesto. Međutim rekao je: ‘Prvo treba da znaš sebe, da li hoćeš, ili nećeš? Ako hoćeš onda, rekao je: ‘Moramo biti oprezni da vodimo čist rat’. Rekao je: ‘Ako vodimo čist rat uvek ćemo biti pobednici. Možete zakasniti ali pobedićete’. I u drugom aspektu je rekao: ‘Ajde da zamislimo čime se vodi rat’, naše pitanje je bilo gde su oružja, imali smo malo oružja. Imali smo negde… i on nam do tog momenta nije rekao da smo negde imali neki pištolj, i da smo mogli da izađemo i da kupimo drugo oružje, ali oružje je nedostajalo. ‘Da, oružje’, rekao je: ‘ne brinite se jer će ih rat doneti. Kada se ratovi dešavaju oružja dolaze, to nije problem. Ali normalno da ne možemo imati oružje kao druga strana, ali oružje dolazi’. Međutim njegov drugi savet je bio da moramo znati: ‘Ako ratujete, ako vodite čist rat morate da znate da će na Kosovu opet biti Srba i morate opet živeti sa njima’. Rekao je: ‘Ili evo ako ne ostane Srba na Kosovu’, rekao je: ‘morate da znate da je Srbija susedna [zemlja]. Morate trgovati, raditi biznis, morate da razvijete mesto. ‘Sve ovo’, rekao je: ‘pomaže kad vi znate da ste vodili čist rat i onda ako imate te uslove mogućnosti saradnje nakon rata su bolje.’

Anita Susuri (Vodila intervju), Besarta Breznica (Kamera)

Džavit Gaši je rođen 1973. godine u Studenici, opština Istok. Diplomirao je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini i magistrirao Strateške studije – u Ratnom koledžu Vojske SAD. Bio je viši oficir u Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), sa dokazanim akademskim iskustvom i sa više od 18 godina iskustva u reformi sektora bezbednosti. U poslednje tri godine svoje javne službe služio je kao prvi generalni konzul u Konzulatu Republike Kosovo u Des Moineu, Ajova. Penzionisan je iz vojske kao brigadni general i sa počasnim činom general-majora nakon skoro dvadeset godina službe. Trenutno sa porodicom živi u Prištini.