Džafer Peci

Stari Trg | Date: 21. oktobra 2020 | Duration: 72 minuta

[Rudari] bili smo po svim horizontima, u osmom, devetom. Izlazili smo ovde napolje uzeli smo neku delegaciju, išli smo, ali prvo smo im rekli: ‘Ova je delegacija, da li ih primate ili ne? Ako ne, ne. Ako da, da’. Išli smo sa njima ispratili ih, izlazili smo odveli delegaciju na površini, nastavljali smo [sa štrajkom]. Dolazili su svakakvi ljudi, svakakva pomoć, doneli su hranu. ‘Da li hoćete pare? Da li hoćete lire? Da li hoćete…’ neki siromah je doneo svoju kravu povezuo je tu. Za rudare je bilo teže, bilo je… I došlo je do toga da su izdali rudare. Uz dozvolu, pročitane su pred radnicima tri koverte sa tri pisma sa crvenim pečatom Komiteta, da su ovo troje podneli ostavke. Rudari su izašli, ali trebalo je da ih izvedu [iz rudnika] noću, po mraku kako ne bi izgubili vid da ih izvedu po danu. Izvadili su radnike, i onda je počeo postupak protiv rudara. Njih su uhapsili, uhapsili su radnike. […] I ljudi su završili u zatvor. Onda su uzeli i Aziza Abrašija, uzeli su i Burhana Kavaju, uzeli su Azema Vlasija i uzeli su još četrnaest drugih, ili koliko ih je već bilo u zatvoru. Ali interesantno je da su bili veoma ujedinjeni u zatvoru, nijedan nije drugog optužio, niko nikoga nije optužio za išta.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Korab Krasniqi (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (Kamera)

Džafer Peci je rođen 1958. godine u selu Boletin opštine Mitrovica. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu, u odeljenju rudarstva 1983. godine, dok se iste godine zaposlio u rudniku “Trepča” u Starom Trgu, kao inženjer rudarstva. Radio je u “Trepči” do 8. avgusta 1990, kada je otpušten zajedno sa svim ostalim albanskim radnicima. Na svom radnom mestu u “Trepči” se vratio posle rata, 1999. Gospodin Peci trenutno živi u Mitrovici i i dalje radi u “Trepči”.