Vjolca Meha

Mitrovica | Date: 21. mart, 2022. | Duration: 87 minuta

Kad je vest stigla, rekli su: ‘Rudari se zatvaraju’. Mi smo bili u blizini, jer je zgrada tehničke službe blizu ulaska u rudnik. Mi smo kao mlađe osetile tu hladnoću, neku nesigurnost jer se Državno obezbeđenje šetalo, mi smo ih poznavali onako kao ličnost. Uvek su nas pratili u pokretu. I kažemo mi jednom kolegi, mi smo posle razgovarali, uvek se sve više razgovaralo o rudarima, što se tiče politike. Kad kaže, rekao je, kažemo mi jednom kolegi tu: ‘Da li možemo da odemo i mi da im se pridružimo?’ Rekao je: ‘Da li biste volele da dođete?’

Kad smo otišle sa onim kolegom kaže, bili su dežurni, počeli su sa dežurstvima. Imali smo crvene trake {pokazuje ruku}, postavili smo crvene trake na ruci i oni su bili odgovorni za situaciju ko ulazi, ko izlazi. […] Onda smo mi ušli, posetili ih, situacija nam je izgledala nekako kao u nekom drugom svetu, kao da smo bili izolovani ni vesti, ni, mislim dobrih vesti ne [nije bilo]. Dolazile su delegacije jedan posle drugog, sa Koljgecijem i ovim, Stipe Šuvarom, i ovaj Morina i svi redom, […] ovi u površini su govorili: ‘Ne, idete tamo da sedite’, oni dole su govorili: ‘Nemojte da ih puštate jer nam ovde prave pritisak’.

[…] Mi smo nastavili da ih podržavamo, kad su izašli radnici pomagali smo im, pomagali smo im da se očiste, onda oko lekova, tako. Jer tu su bili… i mi smo imali ambulantu u Starom Trgu i onda su došli i lekari ambulante, dole su se pridružili i zdravstveni radnici ambulante. Nastala je cela jedna ekipa. Počeo je sve vreći broj onih umornih i iscrpljenih da izlazi iz rudnika i tehnička služba gde smo mi bili, je postala medicinska stanica, nastale su dve stanice.

Anita Susuri (Vodila intervju), Korab Krasnići (Vodio intervju), Renea Begoli (Kamera)

Vjolca Meha je rođena 1963. godine u Mitrovici. 1988. godine je diplomirala geologiju, na Rudarsko-metalurškom fakultetu u Mitrovici. Nakon diplomiranja radila je godinu dana kao nastavnica u Srednjoj tehničkoj školi u Mitrovici. Početkom 1989. gđa. Meha je bila zaposlena kao geolog u rudniku “Trepča” i bila je prinuđena da napusti posao 1990. godine. 1993. godine je počela da radi kao profesorica geografije i matematike u Gimnaziji “Elena Đika” u Prvom Tunelu. Gospođa. Meha se vratila na radno mesto u “Trepču” 2000. godine, gde nastavlja da radi i danas.