Burhan Kavaja

Priština | Date: 30. oktobra 2020 | Duration: 163 minuta

Štrajk je počeo. Počeli su da dolaze rudari prve smene, druge smene i svi su počeli da se okupljaju, negde oko 1300 rudara. Ja sam mogao da zaustavim 20-30 njih i da ne puštam nikoga drugog. […] U tom momentu kada je štrajk započeo mi smo u rudniku imali 2500 kilograma eksploziva, mogla je da se desi velika tragedija.

[…] Počeo je drugi dan, omogućio sam da se obezbedi hrana bez izlaska napolje. Rudari su imali tri porcije hrane tokom dana, da im ne utiče na zdravlje osim kad se održao štrajk glađu, za štrajk glađu je bilo drugačije […] Drugi dan, je dobio veliki odjek u masmedijima, počele su da dolaze iz svakog mesta televizije, radio, štampa i onda smo odlučili da pustimo u rudniku samo ove iz Kosova, a za one druge da se održa konferencija za štampu.

I tako smo odlučili. Sve dok nismo došli u situaciji da nam iz saveznih organa dođu ministri i predlažu nam da rudarima damo sedative, da ih otupimo kako ne bi bili u stanju da rezoniraju i da ih izvadimo napolje. Naravno da tako nešto ne bi dozvolio, niti sam dozvolio. Dakle, bilo je i takvih predloga. […]

Međutim, ono što u javnosti nije poznato je da je u rudniku počelo pomirenje krvoprolića. Tamo je počelo pomirenje krvoprolića sa zahtevom da se: ‘Vi se napolju pomirite, mi ćemo biti vaša žrtva ovde’. Ponekad nisam mogao da ih sve posetim, jer su hodnici po 200 kilometara, poručivali su mi: “Direktore nisi nas posetio mi smo jako očajni, u veoma smo teškom stanju’ onda: ‘Molimo vas, posetite i nas’.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Korab Krasniqi (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (Kamera)

Burhan Kavaja je rođen 9. maja 1943. u Mitrovici. Diplomirao je na Rudarskom fakultetu u Beogradu. 1970. radio je kao zamenik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Kasnije je Kavaja bio generalni direktor fabrike “Sharr” u Elez Hanu. Dok je 1988. godine bio direktor flotacionog rudnika “Trepča” u Starom Trgu. Od 1990. do 1994. bio je predsednik Izvršnog veća Unije nezavisnih sindikata Kosova. Kavaja je takođe bio član kosovskog parlamenta i predsednik parlamentarnog odbora za energiju, prirodne resurse i industriju. On je sada u penziji i živi sa porodicom u Prištini.