VIDEO TUTORIJALI KERAMIČKE UMETNOSTI

Programska saradnja Inicijative za usmenu istoriju i Galerije Ministarstva kulture – Qafa

Vođeni uverenjem da umetnost i nasleđe mogu da doprinesu dijalogu među zajednicama, Radionica keramičke umetnosti, u osmonedeljno programsko partnerstvo sa Galerijom Ministarstva kulture – Qafa, bila je prilagođena potrebama, sposobnostima i interesima različitih zajednica i publike kojoj obe institucije služe.

Video tutorijali koji će uslediti su napravljeni tokom radionice keramičke umetnosti, koja je održana od 27. septembra do 15. novembra 2021. godine.

Učesnice radionice Ardita Krasnići i Granita Grezda, i mentor radionice Ljirije Buljići, predstavljaju tri različita procesa izrade keramike.

VIDEO TUTORIJAL #1: KAKO RADITI SA GRNČARSKIM TOČKOM?

Grnčarski točak, zahteva vreme da nauči veštinu grnčarenja, ali kada se savlada, to je mnogo efikasnija metoda pravljenja vaza.

U zavisnosti od tehnike i pristupa, grnčarski točkovi se mogu napajati ručno ili električnom energijom, kao što je prikazano u videu.

Grnčarski točak se može koristiti za izradu različitih keramičkih predmeta kao što su šolje, činije, tanjiri, vaze, tegle, čajnici, posude i bilo koje vrste okruglih predmeta.

VIDEO TUTORIJAL #2: KAKO NAPRAVITI RUČNO RAĐENU GRNČARIJU?

Razvlačenje ploče od gline je najvažniji proces koji ima toliko potencijala u oblikovanju i izradi grnčarije. Razvlačena do ujednačene debljine, ploča može poprimiti bezbroj oblika, veličina i dizajna.

Prilikom oblikovanja i modeliranja gline mogu se koristiti različite vrste alata. Na primer, za složeniju strukturu i šablon koristite ono što je u vašoj neposrednoj okolini, poput lišća, pirinča, žice, folije, kamenja.

Pre pečenja, oblikovanoj glini je potrebno jednu do dve nedelje da se osuši. Obično se glina peče dva puta. Prvo pečenje ili vatra biskvita traje oko 8-10 sati; a drugo, pečenje glazure traje oko 8-12 sati.

U zavisnosti od vrste glazure i obima vašeg projekta, peći za pečenje gline se kupuju u skladu sa tim.

VIDEO TUTORIJAL #3: KAKO GLAZIRATI VAZU?

Nanošenje glazure na keramičku vazu nije uvek obavezno. Različite boje gline mogu poslužiti za složeno zastakljivanje. Međutim, glazure mogu formirati različite površinske završne obrade, uključujući stepene sjajne ili mat završne obrade i boje. Najpraktičnija svrha glazirane keramike je da bude bezbedna za hranu i vodootporna.

Kada se koriste samo za dekoraciju, keramički predmeti se mogu zastakljivati bojama koje zahtevaju nisku temperaturu pečenja ili bez pečenja u peći, kao što je slučaj sa bojama korišćenim u videu.

Na kraju, svi materijali i alati korišćeni u tri video snimka, uključujući peć i grnčarski točak, su lokalnog porekla i mogu se naći u umetničkim i zanatskim radnjama u Prištini.

Projekat Inicijative za usmenu istoriju Radionica keramičke umetnosti deo je projekta “Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije” koji realizuje UNDP na Kosovu a finansira Instrument Evropske unije za stabilnost i mir (IcSP).