NOVA PUBLIKACIJA: Kampanja krvnog pomirenja 1990-1991

Kampanja krvnog pomirenja 1990-1991 bila je poziv na akciju i jedinstvo među kosovskim Albancima. Kampanja je počela 2. februara 1990. godine u Ljumbardu, selo u opštini Dečani, kao odgovor srpskim medijima koji su lažno predstavili smrt trideset troje studenata oni su objavili da je njihovo ubistvo motivisano krvnom osvetom, a zapravo su studenti poginuli u protestima u odbrani autonomije Kosova koju je oduzela Jugoslavija. Vrlo brzo je kampanja krenula i stvorila zamah u svim zemljama Jugoslavije naseljenim Albancima. Rezultati su bili stotine javnih skupova, hiljade krvnih pomilovanja i oslobađanje porodica od tereta krvne osvete. Arhivski projekat i izložba Kampanja krvnog pomirenja 1990-1991 je eksperiment u izgradnji prostora živog sećanja, sredine koja vrednuje priče i narativne strukture, kako bi nam omogućila istorijski dijalog i pozvala nas da razmislimo o tome šta znači pamtiti.

Uređeno od Eremire Krasnići

Glavni istraživač: Eremire Krasnići