Nova Publikacija: C19 A20

Uredila Eremire Krasnići

C19 A20 sadrži priče i crteže deset kosovskih umetnika i umetnica različitih generacija i kulturnog porekla. Knjiga je rasla u granicama doma. U početnoj fazi nastanka ove knjige, umetnici su podelili svoje priče usmeno. Intervjui su vođeni na daljinu, što je zahtevalo fleksibilnost i prilagodljivost kako bi se stvorili prostori poverenja između osobe koja vodi intervju i naratora, u kojima se pripovedanje odvija na najbolji mogući način. Zatim su osobe koje su vodile razgovor uredile intervjue i preradile ih u priče, ostavljajući naratora samog da tka narativ iz prvog lica.

Većina priča predstavljenih u knjizi snimljena je između prvog i drugog talasa COVID—19, tj. između juna i septembra. Devet od deset intervjua urađeno je nakon završetka lockdown—a 1. juna, dok je jedan napravljen tokom lockdown—a sredinom maja. Vremenski kvalitet svakog usmenog svedočenja o iskustvima zaključavanja razlikuje se u smislu da registruje različite nivoe svesti i stavova o koronavirusu.

Umetnici uključeni u ovaj projekat: Artan Hajrulahu, Dejan Kitić, Doruntina Kastrati, Driton Seljmani, Fitore Beriša, Jakup Feri, Meriton Maljoku, Mirjeta Ćehaja, Renea Begoli i Zake Preljvukaj.

Ova publikacija objavljena je uz podršku Citizen Diplomaci Action Fund kojeg finansira Biro za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta, a realizovana je u saradnji s organizacijom Partners of the Americas.