Memedalji Gradina

Janjevo | Date: 24. jula 2019. | Duration: 86 minuta

Ispred Baščaršije je bio državni kafić, državni kafić. Imali su pevače i tako, toga se sigurno sećam, sećam se jer pre 55 godina […] Atmosfera je bila, kako da kažem? To se nikada neće vratiti. Ta atmosfera se neće vratiti ovde. Taj kafić je uvek bio pun. Bilo je muzike, imali su pevače. Stari i mladi su odlazili tamo, čak i oni srednjih godina. Ko god je mogao, ulazio je, ko god je imao para, naravno. Ne možeš da uđeš u kafić bez novca da platiš piće. Nije bilo podela, nikog nije bilo briga da li si Hrvat, Rom ili Albanac, ne, ne, ne. Bez obzira, tamo smo jeli i pili zajedno. Svi zajedno. Nismo imali problema jedni s drugima. Ali mislim da se to vreme neće vratiti. Život je bio jako ukusan, život je bio sladak.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Besarta Breznica (Kamera)

Memedali Gradina je rođen 1964. u Janjevu. G. Gradina je po zanimanju automehaničar. Završio je osnovnu školu u Janjevu, a stručnu školu je završio u Tehničkoj srednjoj školi u Lionu, Francuska. Od 1982. do 1985, započeo je svoj biznis u Lionu, gde je nudio svoje usluge kao automehaničar. 1986. se g. Gradina vratio u Janjevo, gde je započeo porodični posao, radionicu za preradu plastike. Otac je dvoje dece i živi sa svojom porodicom u Janjevu.