MARDHË OSVAJA SPECIJALNU NAGRADU NA DOKUFESTU XX

Kratki animirani film Mardhë u režiji Fljake Kokoli u produkciji Inicijative za usmenu istoriju u partnerstvu sa forumZFD – Program na Kosovu, je osvojio Specijalnu nagradu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu na Kosovu.

Priča o Mardhë zasnovana je na intervjuu za usmenu istoriju sa Beti Muharemi koji je Inicijativa za usmenu istoriju sprovela 2015. godine u okviru svog istraživanja u vezi ženskog aktivizma, sa ciljem da obezbedi jedinstven prostor koji daje vidljivost i održivost iskustvima i subjektivnosti žena, čija je istorija stalno marginalizovana i zaboravljena.

Kratki animirani film istražuje iskustvo Beti, Albanke u četrdesetim godinama sa Kosova, tokom deportacije kasnih ‘90-ih. Beti, zajedno sa svojom porodicom, srpske snage bezbednosti deportuju iz njene kuće u glavnom gradu Kosova u pogranično selo Blace. Sa izbijanjem rata 1999. godine, njena priča se razvija kako se svet za koji zna raspada. Naizgled beskrajan ciklus okrutnosti koje Beti doživljava na svom putu do sigurnog utočišta postaje kolektivna priča o preživljavanju.

Žiri Dokufesta XX nacionalnog takmičenja u filmu je rekao: “… žiri je doneo odluku da specijalnu nagradu da, animiranom kratom filmu Mardhë koja tragediju rata kreativno i jednostavno prikazuje kroz moć animacije”.

DokuFest, Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma najveći je filmski festival na Kosovu. Svake godine festival puni bioskope i improvizovana mesta u istorijskom centru Prizrena sa izborom od više od 200 filmova iz celog sveta. Osnovan 2002. godine, sa ciljem oživljavanja bioskopa i kulturnog života u Prizrenu, DokuFest je prerastao i proširio se na najvažniji festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoistočnoj Evropi, a od 2019. je od strane BAFTA-e kvalifikovan kao festival za kratke filmove.

Režija:
Fljaka Kokoli