Ljuljeta Čeku

Prizren | Date: 18. jula 2018 | Duration: 67 minuta

Kulturni život dopunjavala su umetnička i kulturna udruženja koja su imala sedište u gradu svih nacija i nacionalnosti, kako smo u to vreme nazivali. Zajedno sa pozorištem, bila sam i član udruženja “Agimi”, a njihovi koncerti su često bili dobri, ne baš često, ali su bili prilično dobri i uspešni. Takođe, iskustvo koje sam stekla u tom udruženju je bilo veliko. […] Imala sam sreće da sam sa 15, 16 godina otišla na primer u Nemačku sa udruženjem “Agimi”. To je bilo sjajno iskustvo, jer su grad Prizren i Bingen bili bratimljeni i ta tradicija se nastavlja.

Oni imaju Bingen Fest, sarađivali su sa preduzećem “Progres”, sa sedištem u Prizrenu, i proizvođačima vina iz Velike Kruše i Orahovca. Dakle, prvi put sam kao šesnaestogodišnjakinja letela avionom, u to vreme je to bilo retko i neobično. Isto putovanje smo imali dve godine nakon toga sa udruženjem “Agimi” na festivalu u Turskoj, Italiji i mnogim drugim mestima u Jugoslaviji. Takođe smo učestvovali na Olimpijskim igrama u Sarajevu, ja sam vodila koncert udruženja. Pozvani smo na Olimpijske igre 1984. godine […]

To je bilo vrlo jedinstveno iskustvo za sve nas, jer mladi i njihovi roditelji to nisu mogli priuštiti, nisu svi roditelji mogli priuštiti da njihova deca putuju u druge zemlje. To je bilo zadovoljstvo i nagrada koju ste dobili, naravno, dobili ste i sertifikat, priznanje za svoju ulogu koju ste igrali i to nas je veoma zadovoljilo.

Ares Shporta (VODIO INTERVJU), Elmedina Arapi (Kamera)

Ljuljeta Čeku je rođena 1953. godine u Prizrenu. Nagrađivana je glumica i pozorišni reditelj. Gospođa Čeku studije glume završila je na Visokoj pedagoškoj školi Univerziteta u Prištini 1971. godine. Iste godine se zaposlila kao glumica u Narodnom pozorištu u Prištini. 1972. godine preselila se u Gradsko pozorište Prizrena. Kasnije, 1980. godine, specijalizovala se za pozorišnu režiju na Akademiji scenskih umetnosti – DAMU u Pragu. Po povratku iz Praga nastavila je tamo gde je stala u Prizrenskom gradskom pozorištu kao glumica i pozorišna rediteljka brojnih predstava albanskih i stranih autora. Od 1992. godine, gospođa Čeku živi i radi između Prizrena i Londona.