Emin Bikljići

Priština | Date: 1. jula 2019. | Duration: 96 minuta

Bilo je pravilo, da budem iskren kod Hrvata, imali su kao dužnost  da svakog petka uveče, svi su čistili kaldrmu ispred svojih vrata, i nisu ostavljali komad toga prljav… što se tiče prljavštine, Bože sačuvaj, ali nije bilo ni prašine. Očistili su to vodom i subotom su ulice bile… ove uske ulice u Janjevu su bile čiste. Toga se ja sećam, drugim rečima, to je materijalna vrednost, to je kultura, zar ne?

Zašto baš petkom?

Petkom da bi bilo spremno za subotu i nedelju… subotom su radili, ali nedeljom Hrvati, katolici ne rade. I oni, ako biste ikada radili neki posao sa njima, rekli bi, ‘Izvini, ali to je moj slobodan dan, to je praznik za mene.’ smatrali su to za praznik. I ja sam ih pitao, kao što me vi pitate sada, ‘Zašto petkom?’ Zato što sveštenik šeta ulicama Janjeva subotom u određeno vreme. Kada sveštenik prolazi… sada ne znam. Ali kada je sveštenik prolazio, svi su izlazili ispred vrata da ga pozdrave.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), BESARTA BREZNICA (KAMERA)

Emin Bikljići je rođen 25. januara 1947. u Janjevu. 1972. je diplomirao na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. 1973. je radio u Centralnom komitetu Saveza komunista i istovremeno predavao u Političkoj školi komunističkog Saveza. Nakon 1989. Bikljići je započeo biznis i radio u tom području tokom ‘90-ih. Nakon rata na Kosovu 1999, radio je kao pravni prevodilac za Vrhovni sud. Danas je u penziji i živi sa svojom porodicom u Prištini.