Prizren, Grad resursa i lepote

Dokumentarac, 1972

Prizren, Grad resursa i lepote je dokumentarni film, koji je režirao Zvonimir Saksida, a producirao Zastava Film 1972, predstavlja istoriju, tradiciju i lepote Prizrena sa ciljem promocije turističkog potencijala grada. Otkriven u bioskopskoj arhivi Lumbardhi, po prvi put je prikazan tokom izložbe “Ujedno nejasno i neizbežno: Modernosti 1945-1989”, stvoren kao deo partnerstva između Fondacije Lumbardhi i Inicijative Usmene istorije u okviru projekta “Urbanski pejzaži Prizrena”, koji je podržan od strane francusko-nemačkog Kulturnog fonda, Francuske ambasade, Nemačke ambasade, Opštine Prizren i Sharrcema.

Obnovu i digitalizaciju dokumentarca Prizren, Grad resursa i lepote omogućio je partner projekta, Francuski Nacionalni Institut za audiovizuelnu umetnost – INA i Francuska ambasada.