NOVA PUBLIKACIJA: PROJEKAT USMENE ISTORIJE NACIONALNE GALERIJE

Ovaj niz intervjua predstavlja živote umetnika i kulturnih radnika koji su radili na Kosovu i bili deo umetničke scene ‘70-ih, neprestano dobijajući priznanja u jugoslovenskom umetničkom prostoru preko dve decenije. Politički kontekst koji je pokrenuo vizuelnu umetnost predstavljao je zlatno doba Kosova u Jugoslaviji. Činilo se da je ovaj period velikog napretka bio srž institucionalne memorije, uključujući i memoriju kulturnih institucija. Zbog toga ne čudi  što je Umetnička galerija u Prištini, danas Nacionalna galerija Kosova, osnovana 1979, postajući tako prva umetnička institucija koja je definisala kako će se umetničko delo prikazati i predstaviti javnosti.

Video snimci usmene istorije pružaju dragocena svedočanstva minulih događaja iz prve ruke. Stavovi i mišljenja u intervjuima Usmene istorije su mišljenja sagovornika, koji opisuju događaje iz svoje perspektive. Intervjui su istorijska dokumenta i njihov jezik, ton i sadržaj odražavaju stavove prošlosti u dijalogu sa sagovornikovim sadašnjim viđenjem sveta.

Projekat usmene istorije sa modernim umetnicima Kosova je započet krajem 2016. od strane Inicijative za usmenu istoriju u saradnji sa Nacionalnom galerijom Kosova.