Christopher Dell

Washington, D.C. | Date: 27 gusht, 2018 | Duration: 145 minuta

Kur kam ardhur për herë të parë në Kosovë, ishte përvoja ime e parë ku kisha sigurim të detajuar. Ka qenë vendi i parë që kam jetuar ku kjo ishte e nevojshme, dhe këta ishin profesionistë të nivelit shumë të lartë, njësitë ushtarake që kanë vazhduar të bëhen mjaft të famshme për arsye të tjera. Por kurrë nuk u ndjeva, mbase për shkak të pranisë së tyre, nuk u ndjeva kurrë i pasigurt. Unë mendoj se ekzistonte rreziku i mundshëm që dikush mund të provonte diçka, e dini, kjo është arsyeja që ata ishin atje. Por, sa i përket popullit shqiptar, ata do të më mbronin shumë përpara se të vinin forcat e mia të sigurisë. Asnjëherë nuk u ndjeva i pasigurt në atë mënyrë. Ekzistonte një rrezik prej minave, mjetet e pashpërthyera dhe e gjithë kjo, kështu që ju e dinit se duhet të kishit kujdes ku ecni dhe të dilni në livadhe të panjohura nuk ishte diçka shumë e këshillueshme. Jo, por në përgjithësi, më pëlqeu që nga fillimi. Ndihesha mirë duke qenë atje. Ne ishim të mirëpritur, padyshim, ndjeja se puna ishte shpërblyese. Zoti e di se ishte sfiduese. Sidomos në fillim, ishte si të jetosh në këtë dhomë të vetme. [..] Ishte e shkëlqyeshme, ishte emocionuese, ishte e rëndësishme, kishte përparësi dhe ishte qendra e vëmendjes së Uashingtonit. Dua të them, kështu që për një diplomat profesional, në karrierë, nuk kishte vend më të mirë për të qenë.

Anna Di Lelloi (intervistuesja, Kamera)

Christopher William Dell është nënpunës i pensionuar i Shërbimit të Jashtëm të Shteteve të Bashkuara i cili shërbeu si Ambasador i Shteteve të Bashkuara në Republikën e Kosovës nga viti 2009 deri në vitin 2012. Ai gjithashtu shërbeu si Shef i Misionit të Zyrës të SHBA. në Prishtinë nga viti 2000 deri në vitin 2001. Përveç posteve të tij në Kosovë, Ambasadori Dell shërbeu si Ambasador në Republikën e Angolës, Ambasador në Republikën e Zimbabvesë dhe Zëvendës Shef i Misionit në Ambasadën e SHBA në Afganistan.