Kristofer Del

Vashington, D.C. | Date: 27. avgusta 2018 | Duration: 145 minuta

Kada sam prvi put došao na Kosovo, bilo je to moje prvo iskustvo u kojem sam imao svoj zaštitni tim. To je bila prva zemlja u kojoj sam živeo u kojoj je to bilo neophodno, a to su bili vrhunski profesionalci, vojne jedinice koje su postale poznate iz drugih razloga. Ali nikad se nisam osećao, možda zbog njihovog prisustva, nikad se nisam osećao nebezbedno. Mislim da je postojao mogući rizik da neko nešto pokuša, znate, tako da je to bio razlog zbog kojeg su oni bili tu. Ali što se tiče albanskog naroda, oni bi me zaštitili mnogo pre nego zaštitni tim. Nikad se nisam osećao nebezbedno na taj način. Postojao je rizik od nagaznih mina, objekti koji nisu eksplodirali i sve to, tako da si znao da moraš da budeš oprezan gde staješ, i odlaženje u nepoznate livade nije bilo nešto baš preporučljivo. Ne, ali generalno, svidelo mi se od samog početka. Tamo mi je bilo dobro. Bili smo dobro dočekani, očigledno, osećao sam da se trud nagrađuje. Sam Bog zna da je bilo puno izazova. Pogotovo na početku, bilo je kao da živiš u toj jednoj sobi.  […] bilo je sjajno, bilo je uzbudljivo, značilo je, bilo je u centru pažnje Vašingtona. Mislim, za profesionalnu diplomatsku karijeru, nije bilo boljeg mesta.

Anna Di Lelloi (VODILA INTERVJU, Kamera)

Kristofer Vilijam Del je penzionisani službenik spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država koji je bio ambasador Sjedinjenih Država u Republici Kosovo od 2009. do 2012. Takođe je bio šef misije američke kancelarije u Prištini od 2000. do 2001. Pored njegovih pozicija na Kosovu, ambasador Del je bio ambasador u Republici Angoli, ambasador u Republici Zimbabve i zamenik šefa misije pri američkoj ambasadi u Avganistanu.