Zurafete Beriša Ljušaj

Priština | Date: 17. novembra, 2021. | Duration: 75 minuta

Bila je godišnjica demonstracija ‘81. godine. Ja sam u to vreme živela u [studentskom] domu, u Studentskom centru, u domu i sigurno ništa mi nije promaklo da nisam saznala. I spremila sam se da će se nešto desiti, bila sam spremna jer je i moj brat bio u Pokretu i bila sam spremna ako se nešto desi, ja znam šta ću govoriti, znam gde sam i vrlo dobro sam znala svrhu.

[…] Izašla sam sa drugaricama ispred dvorišta doma studenata. Sastala sam se s bratom, s drugaricama, sa mnogo kolega. Nisam znala da nas slikaju u svakoj poziciji [policija], jer su policijske mere bile jako stroge. Bile su izuzetno stroge. Tako da su nas pronašli i posle nekog vremena su uhapsili mene, mog brata i jednu drugaricu. Troje odnjednom su nas uhapsili. I onda su počele torture dok sam neko vreme bila pod istragom dok nam nisu odredili dane zatvora.

Bio je to veoma, veoma užasan period, jer si morao da znaš šta pričaš. Moj problem je bio da zaštitim druge, tada moj problem nije bio. […] Međutim, sećam se mog brata koji je tri godine pre mene i bio je hrabriji, bio je više i kaže mi: ‘Nemoj pričati!’ Samo se toga sećam.

Anita Susuri (Vodila intervju), Renea Begolli (Kamera)

Zurafete Beriša Ljušaj je rođena 1962. godine u selu Požare u Dečanima. 1982. godine upisala je Filološki fakultet, smer Albanske književnosti i jezika na Univerzitetu u Prištini. Gospođa Beriša-Ljušaj je pet godina radila u obrazovanju i jednu godinu u biblioteci kao volonter. Ona je majka petoro dece i živi sa porodicom u Dečanima.