Skender Bikljići

Janjevo | Date: 19. juna 2019. | Duration: 71 minuta

Fabrika je bila, zanatska fabrika se zvala Metal, Metalna Fabrika. Ja sam to ovde doživeo takođe zato što je fabrika bila u Janjevu, da. Prostor je bio mali ovde. Bilo je 300 radnika, ovde u fabrici. Ali, u međuvremenu opština, kao Kosovo, onda su izgradili zgradu van Janjeva. Vidi to, ta zgrada je tako planirana da bi i druga sela mogla se pridruže, tako da su na primer mogli da dolaze iz Lipljana… Zapravo, kada smo se preselili ovde dole, bilo je radnika iz Obilića, iz Goleša, iz Lipljana, iz Gadimlje, iz Uroševca, iz Plitkovića, iz Bandulića, iz Laguđije, svuda… Nije bilo sela koje nije imalo radnike u janjevskoj fabrici. Bilo je, ta fabrika je napredovala, od 300 radnika mi smo imali negde oko 800 radnika. Plata je bila poprilično dobra, imali smo kadrove, tako da je posao dobro napredovao, radili smo, bilo je dobro. Zato što nakon što sam završio školu tamo, odmah su nas primili na posao. Radio sam tamo od ‘66.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Besarta Breznica (Kamera)

Skender Bikljići je rođen 26. maja 1947. u Janjevu. 1966. je završio stručnu srednju školu i iste godine se zaposlio u fabrici “Metaliku” u Janjevu. 1990-ih, nakon isterivanja Albanaca iz fabrike, g. Biklići je radio na svojoj radionici koja je obrađivala plastiku. Ovime se bavio čak i nakon završetka rata. Danas je u penziji, ali ima puno prodavnica u svom vlasništvu u centru Janjeva.