Vratiti pošiljaocu: Razglednice od sto godina sa Kosova

Vratiti pošiljaocu je jedinstvena zbirka više od hiljadu razglednica koje predstavljaju slike sa Kosova od kraja 1800. do 1999. godine. Uglavnom su se slale u inostranstvo, ali su se takođe čuvale i kao suveniri, te razglednice nose slike arhitekture, pejzaža, ljudi, kulture i spomenika i često prikazuju istu lokaciju pod različitom vlasti – od Osmanlija do različitih srpskih i jugoslovenskih monarhija, monarhije Austro-Ugarske, Albanije, Italije, Nemačke, Bugarske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, i na kraju Srbije. Ali, mnoge razglednice su sačuvale ono što su pošiljaoci nameravali da komuniciraju, bilo da se radilo o pripovetkama ili jednostavno pozdrava, napisanih na poleđini.

Zahvaljujući saradnji sa vlasnikom kolekcije, Kenetom Andresenom profesorom za komunikacije na Univerzitetu Agder u Norveškoj, Iniciativa za usmenu istoriju se da javnosti omogući pristup ovim razglednicama, dok razvija istraživanje ovih razglednica kao kulturni artefakt u kome se istorija i pojedinačne priče ukrštaju.

Ovaj link pruža mali uzorak razglednica. Više će uslediti uskoro.