Besa Krajku

Prizren | Date: 1. avgusta 2018. | Duration: 64 minuta

Dok sam bila u skupštini, još uvek se sećam stote godišnjice Prizrenske lige proslavljena je 10. juna 1978. Bila je to neverovatna, divna organizacija, u to vreme mislim da je predsedavajući organizacionog saveta bio profesor dr. Pajazit Nuši, ministar obrazovanja i kulture. Tako da smo u to vreme puno sarađivali, i trebalo nam je da sarađujemo, jer su se radovi radili u objektu Lige ovde gde je i bila. Sećam se da su u toj zgradi živeli neki siromašni ljudi, zatim su raspoređeni u stanove, ta zgrada u blizini Lige [sada muzej] je obnovljena. Sve je to urađeno za stotu godišnjicu, a Agim Čavderbaša je uradio ona dela Imera Prizrena [i Abdula Frašerija]. Sećam se da je te noći prvi put na Kosovu izvedena albanska opera ‘Goca e Kaçanikut’ koju je napisao profesor i kompozitor Rauf Dhomi. Čak i u 20:00 uveče, ceremonija je započela u sportskom centru, emitovan je direktan prenos širom Jugoslavije od Slovenije do Prištine, bila je to zaista jako dobra organizacija, ali posle ‘81 počelo je da bledi.

Fitore Redžepi (Vodila Intervju), Eljmedina Arapi (Kamera)

Besa Krajku 18 Mart 1952’de Suhareka’da doğdu. 1958’de halen yaşadığı Prizren’e göç ettikleri zamana kadarki çocukluğunu Peja şehrinde hatırlıyor. Krajku eğitimini Priştina Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. 1977 senesinde Prizren Belediye Mahkemesine hakim olarak atandı. Kendisine bir yıl sonra dört sene boyunca çalışacağı Genel İdare Sekreterliği yönetici görevi önerildi. Mesleğinde 43 yıl boyunca çalıştı. 17 Temmuz 1999’de Prizren çevre savcılığında acil durum savcısı olarak seçildi ve bu görevi 2000’de Belediye Mahkemesinin kuruluşuna kadar sürdürdü. Orada Krajku 2010 senesine kadar Prizren Belediye Mahkemesinin Başkanlığını yürüttü. Ardından Mart 2017’de emekliliğe ayrılana kadar görevine Priştine Temel Mahkemesinde savcı olarak  devam etti. Kendisi çalışmalarına halen avukat olarak devam etmektedir.