Fetije Kasemi

Prizren | Date: 25. jula 2018 | Duration: 38 minuta

Svake godine smo išli u Makedoniju u Ohrid ili Debar, ili bilo koje drugo mesto da vidimo razlike u jeziku, jer mi pričamo drugačije od njih, tamo smo govorili gegijski. Tada smo čak ‘72. godine počeli da govorimo ujedinjenim jezikom, bilo nam je teško, i još teže učenicima, mnogo teže roditeljima, nešto se dodalo, neki sufiksi… ali reagovali su: “Pokaži mi, pokaži mi kako treba”. I način na koji smo se prilagodili, posle nekoliko godina to je izgledalo sasvim normalno. I dalje govorim naš jezik gde god da službeno odem, još uvek govorim objedinjeni jezik, ne mogu da govorim gegijski.

Nëntore Rexhepi (vodila intervju), Elmedina Arapi (Kamera)

Fetije Kasemi je rođena 22. jula 1945. u gradu Prizrenu. Završila je srednju pedagošku školu za albanski jezik i književnost u Prizrenu. Karijeru je započela kao učiteljica radeći u gimnaziji nekoliko godina, a zatim je nastavila kao nastavnica albanskog jezika i književnosti u osnovnoj školi “Emin Duraku” u Prizrenu, gde je i otišla u penziju. Danas nastavlja da predaje privatno na albanskom jeziku i književnost i aktivna je u raznim nevladinim organizacijama u Prizrenu.