Veton Nurkolari

Prizren | Date: 28. avgusta 2018. godine | Duration: 120 minuta

…u to vreme za svaki dokument si morao da imaš fotografiju, što je drugačije od danas, i za pasoš, i za vozačku dozvolu i za razne knjižice. Tadašnje vlasti su tražile fotografije i jedini koji su mogli da fotografišu su bili fotografi. U vezi toga mogu reći ovako, najvažniji posao jednog fotografa su bile fotografije za dokumenta pod jedan, i fotografije za uspomenu. E sad fotografije za uspomenu su mogle biti porodične, fotografije za dvoje, za par, za venčanje, pred venčanje, {broji na prstima} posle venčanja, slike tokom venčanja, slike sa, sa svadbenom nošnjom recimo, takve vrste fotografija. U većini slučajeva fotografije za uspomenu, kako bi se ovekovečio taj trenutak. Dakle, ljudi su imali volju da se fotografišu, kako bi sačuvali uspomene neki momenat i bilo ih je malo, video kamere gotovo da nisu postojale, i jedina sprava za uspomenu, da stvoriš uspomenu su bile fotografije.

Aurela Kadriu(VODILA INTERVJU), Donjetë Berisha (KAMERA)

Veton Nurkolari je rođen 1962. godine u Prizrenu. On je umetnički direktor DokuFesta, najznačajnijeg kosovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, čiji je suosnivač 2002. Takođe je jedan od kustosa DokuPhoto, godišnje izložbe dokumentarne fotografije koja se održava uporedo sa festivalom. G. Nurkolari redovno kurira filmske programe i žirije na raznim filmskim festivalima i uključen je u mentorstvo mladih dokumentarista sa Kosova. Trenutno, gospodin Nurkolari radi i živi sa svojom porodicom u Prizrenu.