Ramadan Đeljoši

Stari Trg | Date: 25. maja 2021 | Duration: 136 minuta

Organizovali smo se za drugi štrajk: ‘Ili ih oslobodite, ili ne izlazimo živi. Ne izlazimo živi!’. 27.10. ‘89., da ‘89., 27. 10. ‘89. je počeo drugi štrajk. […] I otišli smo mi da razbijemo one ormare, rekao sam im: ‘Hajde da idemo dole da razbijemo ormane’ u tom pravcu su bile neke stepenice, možda nađemo nešto. Kad sam otišao našao sam kilogram, teglu, znaš onu staklenu teglu, soli i jednu teglu sa šećerom, i bili smo jako radosni kad smo to našli. Došli smo gore i rekao sam: ‘Drugovi našli smo to i to’. Bogami da, često se toga setim, naježim se, telo mi se naježi, kao da su mala deca: ‘Daj meni više, daj meni više soli’ {pokazuje dlan}. Ali to nas je održalo, nas je so tu održala, ljudi su bili malaksavi, nisu jeli, nisu pili, osušili se, bez vode, da piješ onu vodu iz mašine, iz zemlje znaš. Opstali smo tri dana i tri noći zahvaljujući toj soli, sve dok…

Dok smo mi bili tu, drugi dan su nam blokirali telefone, blokirali su, i razgovarali su samo kad su oni hteli, ovaj Ćazim Šalja koji je dolazio da razgovara s nama, javio se na telefon i rekao: ‘Ja znam koliko vas je’ rekao je ‘koliko radnika je dole, njihova imena, prezimena, našao sam vam dokumentaciju, dobili ste otkaz’. Islam Džafa mu je rekao: ‘Direktore…’ njegovi ujaci su bili iz Vidišića, i ovaj je bio iz Vidišića: ‘Ujače’ rekao je: ‘pusti džak hleba ne tražimo ništa osim to samo suvo’. ‘Za teroriste’ rekao je: ‘nema hleba’.

[…] Postoji jedan šaht, dakle drugi lift, koji su Nemci u ono vreme napravili, tamo je gore u Mažiću {pokazuje na levu stranu}. I mislili smo se da li mogu tu da nam upadnu, ali neko: ‘Ne to je trulo, to je staro, pokvarilo se’ tu nam je ušla policija i izvadila nas, od tog šahta. Mi smo mislili da je to jako staro, tad su Nemci to izgradili.

ANITA SUSURI (VODILA INTERVJU), KORAB KRASNIĆI (VODIO INTERVJU), BESARTA BREZNICA (KAMERA)

Ramadan Đeljoši je rođen 1960. godine u Mitrovici. 1978. g. Đeljoši je napustio srednju školu i zaposlio se u rudniku uglja u Sokobanji u Srbiji. 1981. godine počeo je da radi u “Trepči”. 1989. je uhapšen zbog učešća u drugom štrajku rudara i otpušten s posla. Tokom devedesetih sa porodicom je otišao u Nemačku. Na Kosovo se vratio u junu 1999. Posle rata nastavio je da radi u “Trepči” gde je i danas angažovan. G. Đeljoši živi sa porodicom u Mitrovici.