Ibuš Jonuzi

Vučitrn | Date: 28. jula 2021 | Duration: 139 minuta

Optužnica je bila veoma teška. Rekao sam, rekao sam ranije tokom razgovora, imali smo trinaest odluka za pogubljenje, ja sam ih sam pročitao imam te odluke negde. Kazalo se: “Ne postoji nikakva mogućnost da se ova kazna ublaži”. Tada je bio direktor jedan Albanac, neki Šera, Šerafedin Ajeti. […] Bio sam jedini iz grupe od 14 ljudi koga su odveli u zatvor u Beograd. Zašto? Došao je advokat, imao sam Adema Vokšija kao advokata, rekao sam: ‘Kakvo je stanje advokatu?’ Pitam ga. Rekao je: ‘Pa, Ibuše rekli su dvojica bez duše, jedan bez glave’. Ali on nije smeo toliko da priča, u čeliji onih zatvorskih sala, sve se prisluškivalo.

I ovako je gledao {gleda okolo} da mi da do znanja da… Rekao je: ‘122 svedoka’ rekao je: ‘svedočili su o tebi’ reče: ‘i dokazi’ reče: ‘su tu’ reče: ‘mogu da ti ih donesem da pročitaš’ reče: ‘ne pitaj kakvi su’. Kao što rekoh svedočili su da niko nije mogao da uđe u rudnik bez dozvole Ibuša. Dakle, to je bio dosta teški dokaz, dakle svu odgovornost su bacili na mene. Rekao je: ‘Ali videćemo’. Svedočio je neki, neki čuveni Srbin koji je bio veliki neradnik, da: ‘Ne samo organizaciju štrajka, nego on zna i broj cipela rudara’.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Korab Krasniqi (VODILA INTERVJU), Besarta Breznica (Kamera)

Ibuš Jonuzi je rođen 1950. godine u selu Pasoma u opštini Vučitrn. Završio je srednju tehničku školu “Boris Kidrić” u Mitrovici 1973. godine i iste godine se zaposlio u flotacionom rudniku “Trepča” u Starom Trgu. Gospodin Jonuzi je radio kao tehnički direktor u “Trepči” do 1989. godine, kada je i uhapšen. 1992. postao je član vlade na čelu sa Ibrahimom Rugovom. 2014. godine vratio se u “Trepču”, gde je do penzije radio kao zamenik upravnika. G. Jonuzi trenutno živi sa porodicom u Vučitrnu.