Fljorina Dulji

Priština | Date: 10. maja 2018. | Duration: 100 minuta

Prvi protest je bio sa belim papirima, drugi sa hlebom za majke i decu Drenice. Protest za hleb organizovan je u vreme kada je Drenica bila potpuno izolovana od ostatka Kosova. […] Cilj šetnje nije bio jednostavno slanje hleba tamo, već se više radilo o efektu koji je imao na međunarodne medije, tako da smo se vratili tome. […] ja sam kupila ali mislim da je svako… hleba je bilo dovoljno i pekare su davale hleb, ali bilo je i ljudi koji su ga kupovali kada su izlazili iz kuće, jer smo znali da ćemo… Ne možete zamisliti nivo solidarnosti koji je bio u to vreme, to je neopisivo. Tada ni u jednom momentu nisi mislio o materijalnom angažovanju, uvek je bilo. […] Bilo je i mnogo protesta koji su bili prosto simbolični, dakle bilo je potrebno da ljudi izraze akciju i revolt, trebalo je naći način da ljudi iznesu sav taj bunt koji se gradio godinama.

Aurelja Kradriu (vodila intervju), Donjeta Beriša (Kamera)

Fljorina Dulji je rođena 1964. godine u Skoplju, Severna Makedonija. Studirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini. Karijeru je započela kao nastavnica u Srednjoj Musičkoj Školi “Stevan Mokranjac” u Prištini i kao predavač na Univerzitetu u Prištini do 1989. Od 1993. do 1997. godine, ona je radila za Doktori bez Granica i kasnije za Save the Children. 2000. godine je bila politički savetnik šefa Drugog stuba Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK). Trenutno, gđa. Dulji je izvršni direktor IKS, nezavisnog istraživačkog instituta koji se fokusira na empirijsko istraživanje i analizu društveno-ekonomskih dešavanja na Kosovu. Gđa. Dulji ima šestoro dece, a sada i unuku i unuka.