POZIV ZA UČESTVOVANJE

INICIATIVA USMENE ISTORIJE IDE U NARODNU GALERIJU UMETNOSTI U TIRANI

Narodna Galerija Umetnosti i Inicijativa Usmene Istorije poziva studente i mlade profesionalce iz područja umetnosti i društvenih nauka da učestvuju u dvodnevnoj radionici metodologije usmene istorije, vođenu od strane Eremire Krasnići iz Inicijative Usmene Istorije u Prištini, Kosovo.

O radionici

Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, vraćamo se nazad do ovog trenutka u vremenu da prikupimp priče građana Albanije koji su doživeli talas izbeglica sa Kosova. Putem ove radionice studenti će steći veštine intervjuisanja koje su ključne u metodologiji usmene istorije. Uz stečene veštine, oni će biti u mogućnosti da se priključe akciji prikupljanja priča stanovnika Tirane čije su uspomene vezane za događaje 1999. godine i za priliv izbeglica sa Kosova u Albaniju.

Gde i kako?

Desetoro studenata će biti odabrani za ovu radionicu. Radionica će biti održana tokom prve nedelje novembra 2019. godine. Studenti će biti uključeni u proces sakupljanja priča u saradnji sa Narodom Galerijom Umetnosti i Inicijativom Usmene Istorije. Prikupljene priče će biti arhivirane u www.oralhistorykosovo.org digitalnoj arhivi i biće prezentovane tokom Javnog programa Narodne Galerije Umetnosti 2019.

Pri završetku programa, učesnicima će biti dodeljeni sertifikati tri partnerske institucije.

Kako se prijaviti?

Svi zainteresovani neka nam pišu na [email protected]  i na

[email protected]. Molimo pošaljite nam Vaš kratak rezime i motivaciono pismo najkasnije do 25. oktobra 2019.

Ovaj projekat je saradnja između Narodne Galerije Umetnosti, Inicijative Usmene Istorije i Opštine Prištine.

***

Eremire Krasnići je mlada akademkinja koja je diplomirala na Bard College Berlin na smeru estetike, filozofije i književnosti kao i master na Komparativnoj književnosti na Koledžu u Dartmouth-u. Ona je u Dartmouth-u radila kao asistentkinja na nekoliko kurseva  (Islamski transnacionalni feminizmi, Virtualna žena od Krieger-a: Japaneska anime i post-ljudska ideja, Uvod u studiranje filma i Film noir), kao i asistentkinja istraživač na projektu Media Ecology, digitalni izvor koji se bavi novim formama akademske prozivodnje i kao zagovornica za osnivanje medijskog arhiva. Eremire je izvršna direktorica Inicijative Usmene Istorije.

***

Izložbeni pogled: „Najbolje želje za 1999“