Seljatin Novosela

Priština | Date: 16. februar 2022. | Duration: 102 minuta

Kucao sam na vrata, nije otvarao. Kucam, ne otvara. ‘Sabri, ja sam Seljatin’, otvorio je. Zatvorio je vrata nekim mehanizmom. Kad šta da vidim, cela soba u finim svilenim platnom, crveno, žuto i crno. On je dobio naređenje da šije zastave. ‘Hoćeš da mi pomogneš?’ Rekoh: ‘Da’. Umeo sam lepo da crtam, bio sam učenik slavnog profesora Enđela Beriše. Rekao mi je: “Brate nacrtaj mi orao jer mi je stiglo jedno pismo”, ustvari to mu uopšte nije stiglo […] rekao mi je: ‘Evo’, rekao je: ‘dobio sam pismo’. I kaže: ‘Izađi Seljatine…’ [on] je bio krojač, radio je i u radnji, ali je imao jednu malu mašinu na kojoj je radio i kući posle radnog vremena.

[Na pismu je pisalo] ‘Izađi tog dana, u to vreme, na tom mestu, minut. Uzmi ovaj materijal i sašij sto albanskih zastava. Spremi i ostavi na tom mestu. Nemoj nikome reći, da niko ne zna. I ako ne završiš taj posao, mi ćemo likvidirati tebe i tvoju porodicu’. Ja sam se zgrozio. To uopšte nije bilo istinito, ali dakle da bi on to obrazložio. I tako nam se jedna zastava pokvarila sašili smo 99. Tih 99 zastava su se distribuirale po celom Kosovu, podrazumeva se da su bili obuhvaćeni i Priština i Prizren. A to je bila aktivnost organizacije Revolucionarni pokret za savez Albanaca, koju je osnovao Adem Demači…

Anita Susuri (Vodila intervju), Renea Begolli (Kamera)

Seljatin Novosela je rođen 1945. godine u Vučitrnu. Učiteljsku školu je završio u Prištini 1966. Autor je nebrojenih radova koji se odnose na lik političkog aktiviste Adema Demačija. U periodu socijalističke Jugoslavije četiri puta je bio u zatvoru zbog političkih pitanja. Tokom rata na Kosovu 1999. godine bio je predsednik Saveta za vanredne situacije. G. Novosela je član i aktivista Udruženja bivših političkih zatvorenika Kosova od njegovog osnivanja 1996. godine. Danas živi sa porodicom u Prištini.