Sabri Novosella

Priština | Date: 26. aprila 2022. | Duration: 139 minuta

Drugo hapšenje se desilo ovako […] Muslim da je to bilo ‘70. Ženio se jedan naš drug iz zatvora Huda Dobruna. Bio je član naše organizacije, [zajedno] sa njegovim drugovima. Ženio se u Đakovici. Pozvao je nas, svoje drugove da bi učestvovali u svadbi. U svadbi su čak predložili, čak je ovde Meriman Braha, on radi ovde. On je predložio da jedan od njih izađe, bilo je 200 i nešto svatova, i traži minut tišine za Fazljija Grajčevcija i u znaku poštovanja svih zatvorenika koje smo imali po zatvorima. Smtrali su da je razumno da mene predlože, izašao sam ja. Pozdravio sam svatove, čestitao sma im svadbu i tražio sam da održamo minut tišine za Fazljija Grajčevcija i u znaku poštovanja svih zatvorenika koje smo imali po zatvorima. Završio se taj posao i odmah se zabrljala stvar. Onda su me uhapsili, uhapsili su me… Bio sam osuđen na dve godine zatvora. E sad, to što je rekao Meriman Braha, bile su istrage i sve to, sve, ja ništa nisam prihvatio.

anita Susuri (Vodila Intervju), Renea Begolli (Kamera)

Sabri Novosela je rođen 1943. godine u Vučitrnu. Autor je nebrojenih istorijskih i političkih dela. Dva puta je hapšen zbog političkih aktivnosti 1964. i 1970. Ukupno je osuđen na devet godina zatvora. Zbog političkog progona jugoslovenskih vlasti 1983. godine odlazi u Tursku. Kasnije se preselio u Švedsku, gde je nastavio svoju političku aktivnost. Gospodin Novosela je osnivač privatne kompanije “Dardania Compani” i vlasnik banje “Majka Nailje”. Trenutno sa porodicom živi u Prištini.