Džafer Nulji

Mitrovica | Date: 21. oktobra 2020 | Duration: 107 minuta

Marš za Prištinu, Marš rudara 17. novembra 1988. je krenuo od rudnika, od Starog Trga. Tog dana ujutro nisam išao na posao jer sam morao jedno dete da vodim lekaru. Pozvao me je moj saradnik i rekao: ‘Dođi jer radnici žele da idu za Prištinu’. Otišao sam i pridružili smo se. […]

Onako bosi i goli sa radnom odećom kad sam ih tako video nisam mislio da mogu dospeti do Prištine peške. ‘Nemojte bre momci jer ne možete ići peške do Prištine’. Bogami rekao sam: ‘Hajde da uradimo nešto, da uradimo, jer do Prištine…’ Jedan radnik mi se približio, i rekao mi je, rekao je: ‘Ti nam tako kažeš?’ Pravo da vam kažem kod nekih sam imao neki uticaj. Rekao je: ‘Ali Burhan [Kavaja] kaže da idemo’. ‘Tako kaže?’ ‘Da’. ‘Idite, idite!’ Rekoh.

[…] Došlo je do suočavanja radnika sa policijom. Rekao sam nekim kolegama: ‘Hajde da izađemo ispred radnika da ih ne… sad kad počnu da se guraju izaći ćemo ispred njih i reći ćemo im stanite, polako’. Međutim mi smo se gurali iza prekidajući policijski kordon i otišli smo. Ali brzo, posle je bilo i nekih Albanaca, bilo je policajaca i kordon se prekidao. Nisu reagovali, nisu počinili nasilje. Napustili su kordon kako bi došli direktno, direktno do hale sportova [Palata omladine i sporta] u Prištini.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Korab Krasniqi (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (Kamera)

Džafer Nulji je rođen 1947. godine u selu Zasela, opština Mitrovica. 1973. diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Godinu dana kasnije, 1974. g. Nulji je angažovan u Trepči kao šef električne službe. 1989. dao je ostavku. U to vreme osnovao je nezavisni sindikat radnika, čiji je lider bio do juna 2000. Posle rata 1999. g. Nulji je nastavio da radi u Trepči do penzije. Danas živi sa porodicom u Mitrovici.