Zeljije Krieziu Ramadani

Priština | Date: 3. april 2023. | Duration: 177 minuta

Tu sam bila iznenađena stavom moje majke Zeljfije, bez nijednog dana škole. Ali predata telom, srcem, dušom za pitanje Kosova. Kad je ustala [tu] sam videla da je majka hrabra, kao mnoge druge majke sa Kosova. Moja majka je nosila maramu, bila je pokrivena kad je izlazila napolje na ulici. Ne znam, ali za mene je bilo iznenađenje. Kada je ona ustala i spremila se, zavezala je onu maramu onako oko usta {opisuje rukama kako je zavezala} napunila je sa lukom. Zavezala je maramu i stavila luk. Mi smo svi izašli. Ja sam bila u prvim redovima. Bile je mnogo drugih žena, bilo je mnogo drugih. Mi smo počeli sa demonstracijom: ‘Nezavisnost, demokratija, republika!’ Izreke tog vremena: ‘Sloboda!’ Bačen je prvi suzavac u tom naselju. Nemate pojma. […] Kad je moja majka došla, taj prvi suzavac ispred demonstranata, moja majka je nosila dimije sa slojevima, otvorila je one slojeve i sela preko onog suzavca. Mi smo svi užasnuti vikali: ‘Nemoj, nemoj, nemoj!’ Uspela je da uzme suzavac dok nije eksplodirao. Jer je puštao onaj [zvuk] zzzz {onomotopea}, dok nije pustio onaj dim. […] I majka im baci natrag [taj suzavac]. Cela masa je počela da se mobilizuje i da im vraća natrag. To je bila kulminacija koja je revoltirala policajce o organizaciji

Anita Susuri (Vodila Intervju), Renea Begolli (Kamera)

Zeljije Krieziu Ramadani je rođena 1966. godine u Suvoj Reci. 1984. godine studirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Prištini. Od 1982. do 1987. godine, zbog svoje političke aktivnosti, kontinuirano je bila na informativnim razgovorima u Državnoj bezbednosti. 1995. godine, da bi izbegla politički progon, otišla je za Nemačku. Političku i kulturnu aktivnost nastavila je u Nemačkoj, gde i danas živi.