Xun Četa

Priština | Date: 10. novembar 2022. | Duration: 258 minuta

Kada su izbile demonstracije 11. marta [1981.], nisam ja bio taj koji ih je organizovao, iako sam bio ovde. Nisam ja taj koji će reći ko je to započeo, iako sam nedavno nešto otkrio. Zato što članovi naše organizacije, deo kazne, jer je optužba obuhvatala 21 studenta, sa Aljijom Ljajčijem na čelu, Bajramom Kosumijem, Musljijem Kosumijem, Merdžanom Avdilijem, Gani Vlanom, da ne pominjemo imena, Gani Koči i drugi. Svi smo bili obuhvaćeni jednom optužbom, 21 student, nije nas svih 21 bilo u jednoj organizaciji. Ali njihova političko-pravna strategija nas je spojila kao jednu organizaciju da nas prikaže kao terorističku organizaciju i uključi nas sve 21. Bili su kao da ih ima troje ovde, četiri, pet tamo, njih šestoro je radilo u grupama od po dvoje, troje, četvoro i zbili su nas i ispalili da budemo organizatori ‘81. Ne znam kako su organizovali, četiri čoveka su to organizovali. Pominjao sam i imena na drugim mestima, ali neću ulaziti u to da gubim vreme. Osuđen sam na 13 godina.

Anita Susuri (Vodila Intervju), Renea Begolli (Kamera)

Xun Četa je rođen 1956. godine u selu Turboc, Opština Istok. Godine 1978. upisao je Fakultet za fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini. Zbog svoje političke aktivnosti uhapšen je 1981. i pušten 1989. godine. 1991. emigrirao je u Švajcarsku gde je nastavio političko delovanje u okviru albanskih organizacija koje su pomagale rat na Kosovu. Oženjen je i danas sa porodicom živi u Švajcarskoj.