Martin Čuni

Priština | Date: 30 i 31. maj, 2022. | Duration: 176 minuta

U jednom slučaju kad su se desili događaji ‘81. dalo se naređenje da se pusti i jedna pesma na srpskom jeziku u ‘Seoskom karavanu’. ‘Dobro, u redu’, rekao sam: ‘ali ne preuzimam odgovornost za srpsku pesmu, ne poznajem tu oblast i šta god da mi daju to ću da postavim, sam neću da izaberem’. I ‘Daće ti muzički urednik, daće ti listu i ti iz te liste [biraj]’. ‘Važi’.

[…] Sećam se dobro u Glođanu su zatvorili srednju školu tu, paralele i otišao sam ljut da napravim reportažu. Reportaž je trajao nekih pet minuta. […] I napisao sam reportažu tako da: ‘Na kraju sad kada se zatvorila škola, deca će postati čobani i čobanice neka im je Bog u pomoći’. I postavili su pesmu ‘Čobani, čobanice tu su napisali. Ja sam našao. I na kraju, nakon te rečenice pustio sam pesmu ‘Čobani, čobanice na srpskom.

Sutradan kada sam otišao na posao našao sam urednika, dvojicu urednika kako me čekaju kod vrata radija. […] Kod direktora, kod direktora, direktor nas je čekao kod urednika. Šaban Hiseni i on je bio neki Dimić, Slobodan Dimić. Šaban je rekao: ‘Martine, šta si to uradio?’ ‘Šta sam uradio?’ Rekao sam: ‘Da li sam rekao neku neistinu?’ ‘Ne’, rekao je: ‘ali nijednu lepu reč nisi rekao’. ‘Nisam znao koju lepu reč da kažem’. Rekao je: ‘Gde si našao tu pesmu?’ ‘Ah’, rekao sam, dao Bog, ‘za pesmu ne mogu ja da držim odgovornost, rekao sam vam da se ne razumem’. ‘Nikad’, rekao je: ‘da nikad više nisi pustio pesmu na srpskom’. Ovo je prvi i poslednji put da se pustila pesma na ‘Seoskom karavanu’.

Anita Susuri (Vodila intervju), Renea Begoli (Kamera)

Martin Čuni je rođen 1948. godine u Ujzu kod Hasa. 1971. godine je diplomirao na Odseku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Prištini. 1974. godine g. Čuni se zaposlio na Radio Televiziji Prištine kao novinar u redakciji kulture i tamo je radio osam godina. Zbog svoje političke aktivnosti uhapšen je 1982. godine i ostao u zatvoru devet godina. Nakon puštanja na slobodu, 1991. godine počinje da radi za Radio Zagreb, dok 1992. emigrira u Nemačku, gde ostaje do 1997. Tokom Kosovskog rata, zajedno sa drugim kolegama, osniva radio “Slobodno Kosovo” i novinsku agenciju Kosovapress. G. Čuni je pisac i objavio je nekoliko knjiga. Otac je troje dece i sa porodicom živi u Prištini.