Berat Ljuža

Priština | Date: 9. i 14. juna 2022. | Duration: 130 minuta

Posle mog hapšenja rodilo mi se peto dete po redu i dovedeno mi je u posetu u Okružnom zatvoru u Prištini, gde su posete bile vršene kroz rešetke. Rešetke su bile toliko guste da si jedva mogao da vidiš lice osobe prekoputa. Ja sam tražio od stražara da mi dopuste da zagrlim novorođenče međutim ne, nikako. Stajao je tu jedan iz Sekretarijata za unutrašnje poslove, iz UDB-e kako smo mi ukratko zvali i on nije dopustio. Tako da nisam uspeo da ga zagrlim. Tek posle nekoliko vremena u Niškom zatvoru sam uspeo da vidim svoje dete.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (KAMERA)

Berat Ljuža je rođen 1953. godine u Belogracu, opština Kačanik. Studirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini. Od 1976. godine počinje da radi kao novinar, urednik i glavni urednik u listu “Rilindja”. 1991. godine radio je u listu “Baškimi”, dok je 1997-1998. radio u listu “Baškimi sindikal”. Jedan je od osnivača radija “Kosova e Lire” i informativne agencije “Kosovapress”. Zbog političkog delovanja od 1981. je bio u zatvoru do devet godina. 1996. godine osnovao je Udruženje političkih zatvorenika Kosova, gde je bio predsednik do 2001. Bio je poslanik u Skupštini Republike Kosovo 1992, 2001, 2004. i 2007. G. Ljuža je u penziji i živi između Prištine i njegovog rodnog sela Belograce.