Saime Isufi

Priština | Date: 2. april 2023. | Duration: 70 minuta

Bilo je negde oko deset sati kad me je Ibrahim Keljmendi pozvao na telefon. Rekao mi je: ‘Da li se Kadri vratio?’ Rekla sam: ‘Ne, nije se vratio’. Naravno da bi se Kadri vratio te noći jer je bila nedelja a u ponedeljak je radio. Nije se vratio. […] Oni nisu imali telefon kući, braća Grvala, tako da su izašli da telefoniraju u kabini u to vreme. To se desilo dok su izlazili jer su ih pratili. Sačekali su ga. Oni su samo hteli da se njih trojica sastanu i onda da ih ubiju. Dakle to je bilo delo UDB-e. […] Zatim, Ibrahim Keljmendi je ponovo telefonirao, Hasan Malja se javio na telefon. Rekao je: ‘Hoću da vam javim’, rekao je: ‘jer se u Nemačkoj desio atentat. Kadri Zeka’, rekao je: ‘Kadri je umro’, to sam čula jer, jer je bila tiha noć. To sam čula. Za njih dvojicu se ne zna, jer [mislilo se da] je Jusuf bio ranjen. […] Kad smo tamo stigli izašla je supruga Jusufa i rekla: ‘Ajde mlada’ ja sam se bila udala, nije prošlo ni dve nedelje. Rekla je: ‘Ajde mlada, troje mrtvih’. To je bila bomba. Uprkos velikom bolu za Kadriju, ali kad bi makar neko preživeo, bilo je mnogo teško. Dakle to je bilo to. Zatim, ljudi, zemljaci su ustali, jer su oni bili njihova vođa. Bio je šok za sve. Svi su mi tu dolazili za saučešće, za materijalnu pomoć. Trudili smo se da ih vratimo na Kosovo, to nikako nije dolazilo u obzir, ambasada nije dozvolila. Znači, sahrana  je obavljena nakon tri nedelje, u Nemačkoj, jer nisu dozvolili da ih vratimo i tako.

Anita Susuri (Vodila Intervju), Renea Begolli (Kamera)

Saime Isufi je rođena 1958. godine u Đuriševce, opština Kamenica. Studirala je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini i diplomirala je na Univerzitetu u Tirani 1992. Nakon demonstracija 1981. godine, kao politički aktivista u Ilegali, gđa. Isufi je otišla u Švajcarsku, gde je dobila politički azil. Od 1982. godine je bila vođa Pokreta za Republiku Albaniju u Jugoslaviji, kao i osnivač udruženja žena “Drenica” 1998. godine. Od 1990. aktivno je angažovana 25 godina na organizaciji dopunskog obrazovanja za albanski jezik dece u Švajcarskoj. Ona i dalje radi i živi sa porodicom u Švajcarskoj.