Jusuf Osmani

Slatina | Date: 4. jul 2023. | Duration: 133 minuta

Najvažnija dokumenta Kosova su bili dosijei ličnosti, bili su u Pokrajinskom sekretarijatu unutrašnjih poslova. Oni su imali vrlo bogatu arhivu. Ja sam kao inspektor ušao ali nisam smeo da istražujem jer su tu radili Srbi. Tu sam ušao preko veze. Video sam hiljade dokumenata, dosijea. Čim sam se vratio s rata odmah sam otišao tamo. Ništa nisam našao. Pitao sam: ‘Gde su [dokumenta]?’ Rekli su: ‘Spaljeni su’. Ja kad sam otišao tamo nisu bili spaljeni jer bi se videlo nego su uzeli i odneli u Beograd. Dosijee iz arhive. Morate biti veoma oprezni kako ne biste uticali na identitet osobe. Ti ideš istražuješ, nađeš dokument protiv nekoga ali ne smeš dok ne prođe makar 50 godina, ne smeš da objaviš takav dokument dok ne prođu makar 50 godina.

Anita Susuri (VODILA INTERVJU), Latra Demaçi (VODILA INTERVJU), Ana Morina (Kamera)

Jusuf Osmani je rođen 1948. godine u Velikoj Slatini, opština Kosovo Polje. Doktorirao je 1986. godine iz oblasti arhivistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani sa predmetom: “Arhivska građa za agrarnu reformu i kolonizaciju Kosova 1918-1941”. Radio je kao visoki funkcioner u Arhivu Kosova od 1973. do 1987. Zatim je bio direktor Arhiva grada Prištine od 1987. do 1989. A od 2002. do 2011. bio je direktor i glavni izvršni direktor Arhive Kosova. Sada je u penziji i živi u Prištini.