Đuljšen Doko Beriša

Gnjilane | Date: 15. oktobar 2020. | Duration: 196 minuta

Gospođa Ljemane je bila rođaka moje majke, sestra od ujke. Ona je završila Učiteljsku školu u Tirani i možda od nje imam tu volju za studiranje albanskog jezika i književnosti. Jer njeno predavanje u osnovnoj školi, dakle od petog do osmog razreda je bilo jedinstveno. Ona je tada uzimala magnetofon i puštala je poezije slavnih pisaca Naima [Frašeri], Andona Zako Ćajupija i drugih. Slušali smo recitale uz muziku. Ona je imala jako dobru dušu, ali u sebi je imala neku strogoću i mi smo se od nje plašili.

Ona je bila moja tetka. Kada je dolazila u posetu kod nas kući, ja sam izlazila u drugu sobu. Moja majka me na silu terala da uđem. Rekla sam: ‘Ne jer ona… ona mi je nastavnica, ne smem da joj izađem ispred očiju’. I tako kada bi me majka uvela na silu, ona bi me uvek hvalila ispred majke. Ali eto šta se desilo, kasnije mnogo kasnije, ona je sad preminula pre četiri-pet godina, ja sam otišla kod nje i rekla sam joj: ‘Tetka Ljeman, meni se jako svidelo, gde si ti uzela one snimke tada, onih poezija?’ To je nešto što ni sada nijedan profesor ne radi. Rekla je: ‘Sama sam ih snimila. To je bio moj glas’. Ona je imala lep glas, vrlo melodiozan, ali ja kao dete nisam mislila da to može biti njen glas, mislila sam da je samo snimak.

Anita Susuri (Vodila Intervju), Renea Begoli (Kamera)

Đulšen Doko Beriša je rođena 1957. godine u Ohridu, Severna Makedonija. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, odsek za albanski jezik i književnost u Skoplju 1979. Iste godine se preselila u Gnjilane, gde je počela da radi kao profesorica albanskog jezika i književnosti. Od 1996. do 2001. godine bila je direktorka Gimnazije “Zenelj Hajdini” u Gnjilanu. Takođe, bila je članica Foruma žena Demokratskog saveza Kosova od njegovog osnivanja. Od 2000. do 2010. godine bila je potpredsednica Foruma žena i poslanica u kosovskom parlamentu. Sada radi kao direktorka Muzeja Gnjilana.