Bajram Zimberi

Gnjilane | Date: 2. juna 2023. | Duration: 164 minutes

1979. se održavalo Svetsko prvenstvo u rukometu za žene, ne znam da li znate? 1979. Sredili su sportske hale u Gnjilanu, Uroševcu, Prizrenu, Đakovici, Mitrovici, Prištini, svi su sredili sportske hale zato što se održavalo Svetsko prventstvo. […] Nas su zvali iz opštine, mog brata i mene: ‘Da li možete da montirate ovde u sportskoj hali semafor [za sportske igre]? Ovde u sportskoj hali da spremite semafor’. Mi smo rekli: ‘Nismo nikad montirali, ali probaćemo’. I brat je poveo sa sobom još jednog radnika iz njegovog kombinata i počeli smo. […] Taman smo to završili, bio je četvrtak, opet nas zovu iz opštine. […] kažu: ‘A bre momci vi ste montirali semafor u Gnjilanu?’ ‘Da’. Rekao je: ‘Morate da idete da montirate u Uroševcu’. Bio je četvrtak, u ponedeljak u 10:00 sati je bila prva igra u Uroševcu. ‘Bogami ne znamo da li možemo da uspemo, ovamo stvarno nismo toliko žurili’. […] Predsednik opštine Uroševac se brinuo o nama, doneo nam je hranu za ručak, za večeru, čaj, sve samo da se ne udaljujemo s posla. Dakle, u subotu smo počeli u 8:00 sati, sutradan u nedelju oko 3:00 ujutru smo završili. Probali smo da li radi, ne radi. […] Predsednik Opštine je uzeo svog šofera doneo ga je u Gnjilane, uzeli su miksetu iz Gnjilana, doneli su je u Uroševcu, kad su postavili miksetu iz Gnjilana, proradilo je. […] Mikseta je deo gde se vrši registracija na stolu… dakle bude koš, onaj zapiše, znaš, ili sekunde koliko je prošlo od igre, sve se to radi miksetom.

Anita Susuri (Vodila Intervju), Ana Morina (Kamera), Malisa Zymberi (Prisutna)

Bajram Zimberi je rođen 1950. godine u Gnjilanu. Studirao je fiziku na Odseku za fiziku Univerziteta u Prištini. Ubrzo je primljen u Narodnoj tehnici, državnu organizaciju za tehnologiju. Tokom života radio je kao fotograf i glumac amater u Pozorištu u Gnjilanu. Nakon što je 90-ih dobio otkaz zbog nasilnih mera, radio je privatno kao električar. On je preminuo 16. novembra 2023. godine.