Aljije Vokši

Priština | Date: 4. jula 2014. | Duration: 23 minuta

Ovo je učitelj koji je jahao svog konja i kada sam ga videla, zaustavila sam ga i rekla, ‘Možete li da dođete u moj atelje kako bih napravila vaš portret?’ ‘Da,’ rekao je. I radila sam, i ove ruke, mislim, umoran je, i njegov plis, boja njegovog plisa nije čisto bela, ali tako sam uradila zato što je bio radio i umoran je, i boja je takva zbog prašine. I kada je Jusuf Keljmendi video moju izložbu, rekao je, ‘Možeš da vidiš na ovoj slici, ove ruke, umorne… jako, jako dobar portret.’

Jeta Redža (VODILA INTERVJU), DONJETE BERIŠA (KAMERA)

Alije Vokši je rođena 1945. u Prištini, Kosovo. Vokši je bila prva žena na Kosovu čije je zanimanje bilo slikarstvo. 1968. je diplomirala sa Odseka za slikarstvo, u klasi Nedeljka Gvozdenovića na Akademiji Figuarativne umetnosti u Beogradu, Srbija. 1981. je dobila svoju master diplomu sa iste Akademije i bila je na specijalizaciji u Parizu, Francuska na godinu dana. Preminula je 31. januara 2022.