Husni Krasnići

Priština | Date: 14. marta 2020 | Duration:

Moja najveća inspiracija je u prirodi. Uzimam fragment iz prirode i doživljavam ga, doživljavam dušom i srcem, i postavim na papiru ili na materijal ili na tkaninu. To je za mene nešto najvažnije. […] Na primer, ja imam “Pšenice”. Zašto imam pšenice? Pšenice, naš narod je patio za parče hleba, patio je za parče hleba. Zatim imam i “Snopove”, snopove. Šta su snopovi? Snopovi su se oduvek koristili od strane poljoprivrednika, kako bi poravnao zemlju […]

Zatim imam i “Svice”. Šta je svitac? Svitac je prvi obavestioc koji se pojavio, prvi na Kosovu na zemlji hleba. Onda su znali da je izašao novi hleb, to je svitac. Onaj sa onim feniksom kad radi cik cik {onomatopeja} on pokazuje da je došlo vreme da se negde ore. To je to. Onda imam “Cvetovi uspomene”, ono mesto gde sam se ja rodio u Lukare, više sam bio u Prištini. U mom rodnom mestu ima svugde cveća, visibabe, detelina, ljubičice. Kakav miris ima ljubičica, pa to je nešto neverovatno, kao da je miris nekog parfema.

Erëmirë Krasniqi (VODILA INTERVJU), Renea Begolli (Kamera)

Husni Krasnići je rođen 1942. godine u Lukaru, opština Priština. 1969. godine diplomirao je na grafičkom odseku Akademije umetnosti u Beogradu. 1979. godine, na istoj instituciji, magistrirao je pod mentorstvom Boška Karanovića. Osnivanjem Akademije umetnosti u Prištini, 1974. g. Krasnići se pridružio akademskom osoblju, a kasnije je postao redovni profesor grafike. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Danas je u penziji i živi sa porodicom u Prištini.