Ramazan u Prizrenu

Agron Shporta

Agron Športa (Prizren 1962 – Istanbul 2014). Nakon studija engleskog jezika i književnosti Univerziteta u Prištini, Agron Športa proveo je prvu polovinu 1980-ih autostopirajući širom Evrope i pisanjem poezije. Kasnije je radio kao novinar uglavnom za Rilindju i Koha Ditore, i kao prevodilac i samostalni tumač, i po međunarodnim misijama. Tokom 1990-ih, bio je aktivni član civilnog društva u Prizrenu. Njegove pesme i eseji na engleskom, albanskom, srpskom i turskom (koji se koristi u Prizrenu), i dalje su u velikoj meri neobjavljeni.

Agron Športa je napisao ovaj kratak tekst 1998-me, ali ga nikada nije objavio.

Stoga je njegov sin Ares objavio tekst na svojoj Facebook stranici 17. juna 2015. godine.

„Ovu reportažu je napisao moj otac Agron Športa tokom meseca Ramazana pre nekih 17 godina, u januaru 1998. To je zanimljiva priča o Prizrenu tokom Ramazana, koji otkriva mnogo o gradu i njegovim ljudima tokom tih neobičnih dana. Uprkos promeni režima i mnogih drugih promena koje su se dogodile, Prizren je na mnogim nivoima i dalje sasvim isti, a mnogi aspekti priče važe i dan danas.

Prošle godine, tokom prvog Ramazana nakon smrti moga oca, preveo sam priču na engleski i objavio je na Kosovo 2.0, i koristim ovu priliku da im se zahvalim za deljenje nečega što je napisao čovek, koji je iz nekih razloga objavio vrlo malo od onoga što je napisao. Nadam se da ćete svi dobiti bolji uvid Ramazana u Prizrenu.“