Nedžmi Zećiri

Priština | Date: 29 mart, 2022. | Duration: 59 minuta

Bio sam protagonista, bio sam glavni doktor tu. Radio sam u Starom Trgu i taj dan kad je počeo štrajk bio sam u prvoj smeni. Oko 8:00 sati stigne jedna informacija, jer je ambulanta tu blizu rudnika, kažu: ‘Rudari su ušli u štrajk’. Otac mi je bio živ, majka i cela porodica. Oni su živeli u Mitrovici. I kažu: ‘Počeo je štrajk rudara. Rudari su nezadovoljni. Od danas su u ušli u štrajk i dali su reč da neće izaći bez ispunjenja nekih od njihovih zahteva’. Počelo je oko 8:00 sati. Ja sam oko 8:00 sati dobio vest da se to desilo. […] Neka vrsta štrajka glađu, nezadovoljstva njihovih zahteva. Alarmiralo se Kosovo, alarmirala se Jugoslavija, Srbija i opšto evropsko mnjenje jer je počeo jedan veliki štrajk rudara u Starom Trgu. Mi smo im se pridružili kao doktori, jer smo tu bili i sa dužnošću da pomognemo rudarima sa onim što je potrebno. Prvo su bili umorni, iscrpljeni. Nakon jedne noći, druge, počelo je, situacija je počela da se pogoršava a i njihovo zdravstveno stanje. Mi smo neke odveli u Mitrovici, ali nisu hteli da idu za Mitrovicu. Oni koji su bili najbolesniji želeli su da ostanu tu. […] Nije niko hteo da ide za Mitrovicu jer su tamo bili neki doktori Albanci, neki doktori Srbi koji su bili protiv štrajka rudara i protiv… i maltretirali su ih.

Anita Susuri (Vodila intervju), Renea Begoli (Kamera)

Nedžmi Zećiri je rođen 1958. godine u Podujevu. Studirao je medicinu u Beogradu i Kragujevcu. Dok je 1993. godine doktorirao na Univerzitetu u Tirani. Kao stipendista Trepče, počeo je da radi kao lekar medicine rada u rudniku Trepča 1985. godine. Tu je ostao do prisilnog napuštanja posla 1990. godine. Tokom 1990-ih radio je u humanitarnoj ambulanti “Majka Tereza”, kao i u privatnoj apoteci. G. Zećiri i dalje radi kao kardiolog i ima svoju privatnu ordinaciju u Prištini.