Zećirja Balata

Priština | Date: 26. januar i 9. septembar 2017. | Duration: 160 minuta

…tokom boravka u Mariboru, u Sloveniji i kao deo Udruženja, putovao sam, putovao sam na sve načine, bez obzira da li sam imao auto, bez obzira da li sam imao ušteđevinu, zato što niste, znate, mi smo imali sredstva, nije bilo razloga da se razmišlja o ušteđevini. Išao sam na festivale […] Bilo je mnogo festivala, mnogo aktivnosti, pokušavali su da organizuju aktivnosti i u drugim centrima, da … Dugo godina sam bio prisutan, čak i kada moje kompozicije nisu izvođene, ali odlazio sam da vidim festival. To je bilo osveženje, imali su veći intenzitet u poređenju sa nama i uslovima kod nas u to vreme. Zbog toga je čak i inspiracija bila veća. Da, čak i inspiracija, ona najdublja, obično se kaže da je za stvaranje potrebna samoća. Znate, ima istine u tome. Znate, tišina, samoća.

Petrit Ćeku (vodio intervju), Donjeta Beriša (Kamera)

Zećirja Balata je rođen 1943. godine u Đakovici. On je poznat modernistički kompozitor, Balata je diplomirao na odseku za muzičku kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Do penzionisanja je radio na Muzičkoj akademiji u Prištini. Član je Kosovske akademije nauka i umetnosti. Danas sa porodicom živi u Prištini.